Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zomerse eendenborstfilet met sinaasappelsaus

zomerse-eendenborstfilet-met-sinaasappelsaus.jpg

Eendenborst was nog nooit zo fris en fruitig.

Eendenborst wordt vaak gezien als delicatesse voor kerst, door de delicate en verrassende smaak. Toch is dit gevogelte ook volledig aan te passen aan een zwoele zomeravond. Met een fruitig sausje bijvoorbeeld, is eendenborstfilet fris van smaak en helemaal goed voor een zomerdiner. Probeer dit overheerlijke recept met eendenborstfilet en sinaasappelsaus eens en oordeel zelf!

Ingrediënten
2 tamme eendenborstfilets (zonder vel, ca. 600 gram)
2 grote perssinaasappels
2 grote handsinaasappels
4 eetlepels slagroom
2 eetlepels honing
2 eetlepels droge sherry
2 theelepels ketjap
1 theelepel kerriepoeder
150 gram boter
peper en zout

Deel 1


Pers het sap uit de perssinaasappels en meng dit met de honing, sherry, ketjap en kerriepoeder.

Doe de marinade in een schaal en wentel er vervolgens de eendenborstfilets doorheen. Leg ze daarna in de schaal en zet dit afgedekt minimaal twee uur in de koelkast. Af en toe keren.

Schil één handsinaasappel zo dun mogelijk en snijdt de schil in dunne reepjes. Beiden handsinaasappels zo schillen dat het vlies rond de partjes verwijderd wordt. Snijd ze vervolgens in kleine stukjes.

Snijd 100 gram boter in stukjes en leg deze terug in de koelkast.

Deel 2
Haal de eendenborstfilets uit de marinade en dep ze goed droog met keukenpapier. Verhit daarna 50 gram boter in een braadpan en bak de eendenborstfilets in ca. 10 minuten bruin en rosé (af en toe keren).

Ondertussen verhit je een schaal en het benodigde aantal borden.

Leg de eendenborstfilets op een schaal en bestrooi deze naar smaak met zout en peper. Daarna afdekken met aluminiumfolie en circa 10 minuten laten rusten.

Schenk het braadvet uit de pan en doe daarna de marinade in de braadpan. Op hoog vuur kook je de marinade daarna in ca. 5 minuten tot twee derde van de pan in. Roer de slagroom er doorheen en laat het nog 3 minuten inkoken.

Neem de pan van het vuur en klop de eerder gesneden stukjes boter één voor één door de saus, tot deze gebonden is. Voeg een nieuw stukje boter pas toe wanneer het andere gesmolten is. Breng de saus daarna op smaak met peper en zout.

Voor de presentatie snijd je de eendenborst in dunne plakjes en leg je deze waaiervormig op de borden. Schenk er wat saus over, strooi de sinaasappelschilreepjes erop en garneer met wat losse partjes sinaasappel.

Ook interessant