Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zomer op je bord met eetbare bloemen

salade-met-bloemen1-jpg.jpg

Wat is er nou feestelijker dan een zomers gerecht versierd met bloemen? Niet alleen een mooie toevoeging aan je gerechten; net als kruiden geven veel bloemen extra smaak en geur. Een paar ideetjes op een rij!

Oost-Indische kers

De gele, oranje en rode bloemen van de Oost-Indische kers bloeien tussen mei en oktober. De bladeren hebben een peperige smaak die doet denken aan waterkers. De bloemen smaken een beetje naar radijs. Oost-Indische kers is daarom heerlijk in salades.

Goudsbloem

De blaadjes van de goudsbloem oftewel Calendula geven kleur aan koude gerechten en salades, maar zijn ook in warme gerechten kleurvast. Vroeger werden de bloemblaadjes regelmatig gebruikt als een goedkope vervanging voor saffraan. Gebruik de knapperige bloemen om kleur en smaak aan soepen te geven. Met de blaadjes kun je mooie bloemenboter maken, strooi ze over een sneetje brood met zachte kaas, of verwerk ze in aardappelpuree. De plant bloeit van juni tot en met september.

Salie

De sierlijke blauwe bloemetjes van salie kun je gebruiken als versiering in vele gerechten en drankjes.

Madeliefje

Wist je dat het lieve madeliefje eetbaar is? Deze bescheiden bloemetjes zijn natuurlijk erg leuk om desserts mee te versieren. Als de madeliefjes nog in de knop zitten of slechts gedeeltelijk zijn geopend, smaken ze nootachtig. Een geopende madelief smaakt ietwat bitter. De gecultiveerde versie is vaak niet eetbaar.

Weetje We eten veel vaker bloemen dan we in de gaten hebben! Denk bijvoorbeeld aan bloemkool, broccoli, kappertjes (de ongeopende bloemknopjes van de kappertjesplant), saffraan (de oranjerode stampers van de saffraankrokus) en kruidnagel (de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom).

Let op! Neem niet zomaar een hap van de bloemen die je bij de bloemist hebt gehaald. Deze kunnen met bestrijdingsmiddelen bewerkt zijn. Vraag bij de groenteboer of kweker naar eetbare bloemen. Ook bij jou in de buurt zijn er waarschijnlijk boerderijen waar je zelf kunt plukken, of waar je de bloemen vers van het land kunt kopen. Nog beter; zet in de zomer wat bakken op je balkon of plant een aantal soorten in de tuin. Kijk voor tips op www.tuinadvies.nl.

Ook interessant