Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dankzij dít simpele trucje kun je zoete aardappelen veel gezonder maken

dankzij-dit-trucje-kun-je-zoete-aardappelen-veel-gezonder-maken-margriet.jpg

Zoete aardappelen zijn niet alleen hartstikke lekker, ze zitten ook nog eens boordevol gezonde voedingstoffen. Maar wist je dat je ze nóg gezonder kunt maken, door een simpele aanpassing te doen? Wij kwamen namelijk een handig tip tegen van cardioloog Steven Gundry.

Volgens Gundry zijn zoete aardappelen nóg gezonder als je ze pas de dag, nadat je ze hebt klaargemaakt, eet.

Waarom zijn zoete aardappelen zo gezond?

Naast dat zoete aardappelen boordevol vitamine A, vitamine C, kalium en andere mineralen zitten, bevatten ze ook veel resistent zetmeel. Dit is een soort koolhydraat dat erg gunstig is voor je darmgezondheid. Deze koolhydraten reizen namelijk door de dunne darm, zonder volledig te verteren en tegen de tijd dat ze je dikke darm bereiken fermenteren ze en dienen ze als een zogeheten prebiotica (ze voeden de goede bacteriën in je darm). Daarnaast kunnen ze je spijsvertering bevorderen en is er ook aangetoond dat ze kunnen helpen bij metabole en cardiovasculaire aandoeningen.

Lees ook: Zo kunnen zoete aardappelen je helpen om gewicht te verliezen

Zoete aardappelen nóg gezonder maken

Dit klinkt natuurlijk allemaal hartstikke goed, maar wat gebeurt er nou als je ze een nachtje in de koelkast laat staan? Daar heeft Gundry wel een antwoord op: “Het proces van afkoelen en vervolgens opwarmen maakt het zetmeel in feite veel beter bestand.” De theorie is dat terwijl zetmelen een deel van hun structuur verliezen tijdens het kookproces, ze weer een geheel nieuwe structuur vormen als ze eenmaal zijn afgekoeld. Onderzoek toont namelijk aan dat voedingsmiddelen met een grote hoeveelheid resistent zetmeel, nóg grotere hoeveelheden bevatten als je ze, nadat ze zijn afgekoeld, weer opnieuw opwarmt. Dit betekent dat zoete aardappelen nog gezonder worden, als je ze dus eerst opwarmt, laat afkoelen én daarna weer opnieuw opwarmt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Mind Body Green
Beeld | Getty

Ook interessant