Eten

Soeperlekker: zoete aardappel-pastinaaksoep met reuzencroutons

zoete-aardappel-pastinaaksoep-met-reuzencroutons.jpg

Wist je dat pastinaak veel gezondheidsvoordelen heeft? Reden genoeg om er eens deze heerlijke soep van te maken.

Zoete aardappel-pastinaaksoep met rode peper, walnootolie, waterkers én reuzencroutons, die je zelf maakt van rustiek stokbrood.

Loopt het water je al in de mond? Deze soep maak je in slechts 30 minuten.

Dit heb je nodig (4 personen):

Voor de soep

  • 2 el arachide- of zonnebloemolie
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, uit de pers
  • 2 grote zoete aardappels, geschild en in blokjes
  • 2 grote pastinaken, geschild en in blokjes
  • ± ½ rode peper, zaadlijsten verwijderd, in ringetjes
  • 1½ l kippenbouillon, vers of van tablet
  • dun afgeschaafde schil van ¼ biologische sinaasappel
  • versgemalen zwarte peper, (zee)zout
  • 4 el demi crème fraîche
  • walnootolie
  • handje waterkers

Voor de croutons

  • ½ kleine rustieke baguette
  • milde olijfolie om in te bakken
  • naaldjes van een takje rozemarijn, fijngehakt

Extra nodig: blender of staafmixer.

Bereidingswijze zoete aardappel-pastinaaksoep met reuzencroutons:

  1. Verwarm voor de croutons de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd het stokbrood in dunne, zo schuin mogelijke plakken en rol ze iets dunner uit met een deegroller.
  3. Bestrijk ze dun met olie en leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Bak de croutons in het midden van de oven in 5-20 min. bruin en krokant.
  5. Bestrooi ze met zeezout en rozemarijn.
  6. Verhit voor de soep 1 el van de olie in een soeppan, fruit hierin de sjalot 2-3 min. en bak de knoflook de laatste minuut mee.
  7. Bak de aardappel- en pastinaakblokjes 3 min. mee, voeg de rode peper toe en bak nog 2 min.
  8. Schenk de bouillon erbij, voeg de sinaasappelschil toe en kook 10-15 min. met het deksel op de pan of tot de groenten gaar zijn.
  9. Pureer de soep glad in de blender of met de staafmixer en breng hem op smaak met peper en eventueel zout.
  10. Schep de soep in kommen, schep er spiraalvormig een lepel crème fraîche op en bedruppel met olie.
  11. Garneer met waterkers.
  12. Serveer de croutons erbij.

Ziet er goed uit! 

zoete-aardappelsoep

Productie | Colette Beyne
Fotografie | Maaike van Haaster

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-05. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant