Wat een dotjes zijn het. En zo lekker bij de thee: maïzenakoekjes. In Suriname worden ze gomma koekjes (lijmkoekjes) genoemd. Zo maak je ze.
Dit heb je nodig (voor 40 maïzenakoekjes )
150 g boter
100 g suiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei
250 g maïzena
suikermuisjes (gekleurde suikerbolletjes)
handmixer
Zo maak je ze
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Bekleed de ovenplaat met bakpapier. Doe de boter, suiker, vanillesuiker en ei in een kom. Mix 5 minuten met een handmixer tot een lichtgele romige massa. Zeef de maïzena boven de kom en roer het beslag voorzichtig met een spatel tot een stevige bal. Maak hiervan 40 kleine bolletjes, druk ze met een vork een beetje plat en leg ze op de bakplaat. Bestrooi elk bergje met wat suikermuisjes.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de maïzenakoekjes in ongeveer 15 minuten gaar. Ze moeten lichtgeel blijven. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Dit recept is afkomstig uit het boek SuriMAM cooking van Moreen, Aretha en Martha Waal. Eenuitnodigend kookboek van drie zussen met een selectie van de lekkerste recepten en belangrijkste culinaire gebruiken uit Suriname. Met tongstrelende, authentieke Surinaamse gerechten van natuurlijke en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Denk aan klassiekers zoals pom en roti, pindasoep met tom tom, gele pesiesoep en bijvoorbeeld gemberbier. Je vindt in dit boek recepten voor elke gelegenheid: feestmaaltijden, kleine hapjes, soepen, sauzen en nagerechten.(€24,95, Luitingh-Sijthoff).