Eten

Zo word jij koningin van de barbecue

bbq.jpg

Barbecuen mannenwerk? Met deze praktische tips word je de koningin van de grill.

Of een barbecue slaagt, hangt af van je voorbereiding, ingrediënten, timing en techniek. Die dingen heb je allemaal zelf in de hand.

Wat te kopen

Als je naar de winkel gaat om inkopen te doen, vraag je dan vooral af wat geschikt is om te barbecuen. Natuurlijk kun je kiezen voor een kant-en-klaarpakket, maar dat hoeft niet. Rundersteak, karbonade en kipfilet doen het goed. Als je weinig tijd hebt, is voorgegaard vlees ook een idee. Zo weet je zeker dat je vlees gaar is. Vismoten zijn heerlijk, zoals zalm of tonijn. Maar ook kabeljauw en andere witvis laat zich goed grillen. En een garnalenspiesje is een klassieker. Qua groenten kun je kiezen voor spiesjes, maar je kunt ook groente in stukken snijden en bijvoorbeeld in aluminiumfolie wikkelen. Goede keuzes zijn paprika, ui, mais, courgette en champignons.

Voorbereiding

Voor het festijn losbarst, is het handig om zo veel mogelijk voor te bereiden. Vlees of vis kun je alvast marineren (wat dacht je van een marinade van citroensap met tijm, rozemarijn of knoflook?), groentespiesjes en groentepakketjes kun je alvast rijgen, en je ook al beginnen aan sauzen en salades.  Ben je klaar met voorbereiden? Dek alles goed af en zet het in de koelkast. Dan krijgen schadelijke bacteriën minder kans.

Steek hem maar aan

Een goed warme barbecue is het halve werk. Een gasbarbecue en een elektrische barbecue zijn in tien minuten op temperatuur. Houtskool heeft een half uur tot een uur nodig. Er zijn dan geen vlammen meer en de kolen zijn bedekt met een laagje witte as. Wacht lang genoeg, want als je het vlees of de vis er te vroeg oplegt, is het vuur nog te heet. Dan verbrandt het vlees van buiten, terwijl het binnenin nog rauw is.
Plaats bij een houtskoolbarbecue het rooster 25 tot 40 centimeter boven de kolen. Bestrijk het rooster met een beetje olie. Je start met de producten die het langst op de barbecue moeten. Draai vlees pas om als er een korstje op zit. Keer het vervolgens regelmatig totdat het goed gaar is.

Product Roostertijd in minuten
Worstje 6-8
Entrecote 14-16
Hamburger 10-12
Spies met vlees of kip 10
Garnalen 6-8
Vismoot (zalm, tonijn) 10
Groente in stukken 4-6
Maiskolf 6-8, met 12-14 minuten voorgaren
Aardappel 10, met 15 minuten voorgaren

Onmisbare tips

• Keer het vlees regelmatig, om te voorkomen dat het aanbrandt.
• Snijd zwarte randjes of korstjes weg. Verbrande producten bevatten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.
• Je wilt natuurlijk niet jezelf en je gasten met buikklachten opzadelen. Het grootste ‘gevaar’ zit hem in rauw vlees en rauwe vis en in producten die te lang buiten de koelkast staan. Laat vlees en vis goed gaar worden. Zet een klein deel van je eten op tafel en vul steeds aan met producten uit de koelkast.
Kruisbesmetting voorkom je door aparte borden en bestek te gebruiken voor rauw en gaar vlees of vis. Zo komen schadelijke bacteriën niet via een omweg terecht op je bereide stukje vlees.

Bron: Voedingscentrum

Het schoonmaken van het barbecuerooster gaat heel erg gemakkelijk met een prop aluminiumfolie. Zachtjes wrijven en het vuil vliegt eraf. Bekijk de video:


Eet smakelijk!

Lees ook

Dit is de enige veilige manier om de barbecue aan te steken
De lekkerste kruidenboter? Die maak je zelf!

Bekijk ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant