Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo vind je altijd een wijn die je lekker vindt!

wijntje-koelen.png

Ga je bij het kopen van wijn ook vooral af op het etiket? Gelukkig zijn er meer dingen waarop je kunt letten, zonder dat je er een hele studie aan hoeft te wijden. Wijnkenner Gijs Groenevelt van Grapedistrict geeft je een paar handige tips. 

Dagblad Metro sprak met Groenevelt, die een aantal tips deelt om je favoriete wijn te vinden.

Wijntip 1: kies nooit de goedkoopste wijn

“In de categorie € 4 tot 7 maakt het veel uit of je een fles wijn van een euro meer of minder neemt,” meent Groenevelt. Die eerste stappen gaan volgens hem zo hard dat iedereen het verschil proeft. “Elke cent die je meer betaalt, zit in de wijn zelf. Want de vaste kosten voor wijn, zoals de accijns, fles, label en het vervoer, zijn altijd hetzelfde. Als je iets meer betaalt, gaat dat allemaal naar het sap zelf. Ook onder de € 10 kun je fantastische wijnen vinden!”

Wijntip 2: kies niet elke keer dezelfde wijn

Als we eenmaal iets hebben ontdekt wat we lekker vinden, kopen we vaak steeds hetzelfde. “Maar als je weet dat je van een bepaalde wijn houdt, dan is de kans groot dat je een vergelijkbare druif ook lekker vindt,” aldus de wijnkenner. Welke druif dat is, en vooral welke wijn daarbij hoort, ontdek je door de online smaaktest van Grapedistrict in te vullen (sinds kort ook via een app). Je krijgt dan automatisch wijnkeuzes voorgeschoteld die, als het goed is, helemaal bij je smaak passen.

Wijntip 3: ga af op wat je normaal lekker vindt

Als je geen wijnexpert bent, is het lastig om in woorden te omschrijven waarom je een wijn lekker vindt. Noem je een wijn fris, of juist zuur? Houd het simpel en kies daarom een wijn op basis van de smaken die je al kent, adviseert de wijnspecialist. Als je bijvoorbeeld van espresso houdt, dan vind je waarschijnlijk ook een wijn met een bittere toon lekker. Gek op oesters? Vraag dan om een wijn met een ziltige smaak.

Wijntip 4: vergeet niet waarbij je het drinkt

Een open deur misschien, maar vergeet bij het kopen van wijn niet waarbij je het wilt drinken. Zo geven vetten van voedsel een soort laagje in je mond, waardoor bepaalde wijnen echt aan smaak kunnen verliezen. Bij een diner met stuk gebraden varkensvlees is een lichtere wijn bijna zonde van je geld. Bedenk ook waar het gerecht vandaan komt en welke wijnen men daar drinkt. “Aan de Franse kust eten ze oesters of kreeft uit de zee, dan kun je ook beter kiezen voor lichtere, frissere wijnen. Maar in Portugal, waar ze paella en garnalen eten, schenken ze vaak een kruidige, volle wijn.”

Over Grapedistrict

Grapedistrict is een online wijnwinkel met ook een vestiging in Amsterdam. Handig is hun online smaaktest. Hierbij wordt gekeken naar wat je normaal lekker vindt, bijvoorbeeld of je van espresso, perzikken of bitter lemon houdt. Sinds kort is de smaaktest ook als een app te downloaden (alleen nog Apple).

Ook goed om te weten

Ook lekker: zo maak je Frosé!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

 

Ook interessant