Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo sla je goedkoop biologisch in

biologisch-boodschappen.png

Biologisch boodschappen doen duur? Niet als je deze tips in het achterhoofd houdt… 

Volg de seizoenen

zoals voor alle verse boodschappen geldt, zijn ook biologische producten het betaalbaarst wanneer ze in overvloed in de winkels liggen. Kies je recepten daarom uit aan de hand van het seizoen. Op internet vind je zat handige kalenders van wat wanneer op z’n best is. Zijn de ingrediënten die je zoekt niet van het seizoen? Koop ze dan niet vers (want ingevlogen of duur gekweekt), maar ga voor blik, pot of diepvries. Het liefst puur en onbewerkt, zonder extra kruiden, smaakmakers of andere toegevoegde ingrediënten.

Koop direct bij de boer

Dat scheelt weer een tussenpersoon (of meer) en je hebt nog eens kans op een koopje. Je bereikt de boer via een landwinkel of boerenmarkt, maar veel boeren verkopen ook nog altijd aan huis. Stap op de fiets en kijk wat er bij jou in de buurt wordt verbouwd (en dus verkocht). Zo weet je pas echt waar jouw eten vandaan komt.

Shop goed rond

Bioprijzen zijn ongrijpbaar: waar het ene product het goedkoopst is in de supermarkt (zoek naar huismerken), is het andere juist weer veel voordeliger in de biowinkel. Dit geldt vooral voor verse ingrediënten, maar ook olijfolie, kaas, zaden en pitten kunnen per winkel behoorlijk in prijs verschillen.

Sla groot in

Koop aan het eind van de zomer of in de aanbieding een paar kilo tomaten, om maar een voorbeeld te noemen, en maak net als de Italiaanse mamma’s grote pannen saus en soep om in te vriezen. De natuur heeft trouwens ook zo haar eigen grootverpakkingen. Wist je dat je van een hele kool (en die kosten bijna niks) makkelijk je hele gezin kunt voeden?

Maak slimme keuzes

Tuurlijk, alles biologisch is een mooi streven, maar er zijn ook vele prachtige producten te koop die misschien niet bio, maar wel gezond, voedend of gewoon lekker zijn. Als je een tijdje met minder moet, maak dan een weloverwogen keuze. Als het om vlees, melkproducten en eieren gaat is biologisch altijd het beste.

Kweek je eigen kruiden

Verse kruiden kunnen de prijs van een maaltijd flink opschroeven. Met alle leuke kweekkastjes en startersets die je tegenwoordig kunt krijgen, heb je zo je eigen bieslook, peterselie en basilicum op de vensterbank staan. Natuurlijk biologisch!

MS2 cover zonder eanDit artikel is afkomstig uit MargrietFood Speciaal. Vanaf 12 maart verkrijgbaar in de winkel voor € 4,95 of online te bestellen via Tijdschrift365.nl

Ook interessant