Eten

Zo minder je met zout, zonder smaak te verliezen

cooking-vegetables-step-seven-seasoning.jpg

Ongemerkt krijgen we dagelijks behoorlijk wat zout binnen. De grootste hoeveelheid komt namelijk niet uit een zoutvaatje, maar zit verwerkt in diverse voedingsmiddelen. Als je wilt minderen, kun je dus het beste kiezen voor onbewerkt voedsel. Maar hoe zorg je dan dat je die lekker op smaak krijgt?

Kaas, sauzen, bouillon en vleeswaren. Allemaal bevatten ze zout. Gemiddeld krijgen we daardoor zo’n drie gram meer binnen dan ons lichaam nodig heeft. Zout draagt eraan bij dat onze vochtbalans, spierwerking en bloeddruk op peil blijven. Maar wanneer je te veel zout eet, zorgt dat ervoor dat je te veel vocht vasthoudt, je bloeddruk stijgt en je hart harder moet werken om bloed rond te pompen. Op lange termijn kan dat lijden tot risico op hart- en vaatziekten en allerlei nieraandoeningen.

Gezond zout

Helaas, we moeten je teleurstellen. Gezond zout bestaat niet. Of je nou kiest voor Keltisch zeezout, kruidenzout of Roze Himalayazout. Allemaal bevatten ze evenveel natrium. Dit is het stofje dat zorgt voor de schadelijke uitwerking op het lichaam. Zeekraalzilt en LoSalt bevatten wel minder natrium. Maar kunnen ook niet onbeperkt worden gegeten. Soja is een geliefde zoutvervanger bij Aziatisch eten, maar je eet er al snel te veel van. Een eetlepel levert 1,6 gram zout, meer dan de helft van de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt.

Smaakmakers

Wil je minderen met zout, maar wel lekker blijven eten? Kies dan in eerste instantie zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel. Meesterkok Michel Hanssen schreef twee kookboeken over lekker eten zonder zout en raadt aan om vooral veel kruiden te gebruiken. “De combinatie van fenegriek, uienpoeder, witte peper en mosterdzaad geeft veel smaak. Piment is een geweldige specerij voor je vleesgerechten en in saladedressing.” Ook heeft hij een tip om je sperzieboontjes wat meer op smaak te brengen. “Boontjes combineren goed met witte peper, gember en een beetje foelie. Verse nootmuskaat is heerlijk om over groenten te raspen. Dat geeft zo veel smaak. Hanssen raadt aan om diverse kruidenmengsels uit te proberen. “Als je een lekker kruidenmengseltje hebt, maak dan een grote hoeveelheid en doe het in een potje voor de volgende keer.’’

Lees meer
Gek op koffie? De kans is groot dat dit niet door de smaak komt

 

Bron| AD
Beeld| iStock

Ook interessant