Eten

Zo maak je zelf een oranje tompoes!

tompouce.jpg

Als je aan Koningsdag denkt, denk je aan… oranje tompoezen. Wij in elk geval wel! Met dit recept kun je de keuken in.

Dit heb je nodig:

  • 250 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 25 g bloem
  • 40 g suiker
  • 0.5 vanillestokje
  • 4 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries)

Voor oranje glazuur

  • 100 g poedersuiker
  • scheutje water
  • kleurstof (oranje)

Zo maak je het:

Meng de eidooiers met suiker en bloem in een kom tot een glad mengsel. Breng vervolgens in een steelpan de melk aan de kook met een vanillestokje erin. Als de melk kookt, haal je het stokje eruit. Verwijder met een scherp mes het merg en doe dit terug in de pan. Schenk de melk daarna bij het eiermengsel, blijf roeren en giet dit geheel weer terug in de pan. Laat het mengsel zachtjes 10 minuten koken.

Verwarm alvast de oven voor op 220 °C. Haal de pan van het vuur en laat de room afkoelen. Roer de room af en toe, zo voorkom je namelijk dat er een velletje op komt te staan. Je kunt ook huishoudfolie over het mengsel leggen. Zorg hierbij er wel voor dat de folie het mengsel aanraakt.

Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork gaatjes in de plakjes, zo zal het in de oven niet al teveel rijzen. Bak de plakjes ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven lichtbruin. Handig om te doen terwijl de room afkoelt.
Meng voor het glazuur de poedersuiker met een beetje water. Begin met een eetlepel water en voeg eventueel meer bij. Zo blijft het glazuur stroperig, maar smeerbaar. Voeg genoeg oranje kleurstof toe totdat je tevreden bent met de kleur.

Haal de plakjes bladerdeeg uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Snijd alle plakjes doormidden zodat je 8 evengrote rechthoekige stukken krijgt. Besmeer de helft van de bladerdeegplakjes met glazuur, over de andere helft verdeel je de afgekoelde banketbakkersroom. Dek vervolgens elk gebakje af met een bladerdeegkapje met glazuur.

En…. happen maar!

Bereidingstijd: tussen 30 minuten en 1 uur.

Bron en beeld: Dit recept komt van culi-platform CookLoveShare.

Ook leuk om te lezen

Aha, dus zó eet je een tompoes!

Gezocht: dé tompoezenkoning(in) van Nederland!

Bekijk ook


Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant