Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo maak je een vurige limoentequilataart

taart.jpg

Deze taart is geïnspireerd op de klassieke Amerikaanse ‘key lime pie’ en is met recht vurig te noemen. Het deeg is gemaakt van macadamianoten bestrooid met zeezout en versterkt de smaak van de vulling van gecondenseerde melk met tequila en limoen en het deksel van gebakken eiwit. Smullen!

Vurige limoentequilataart (10-12 personen)

Dit heb je nodig:

  • boter, gesmolten, om in te vetten
  • bloem om te bestuiven voor het macadamiadeeg
  • 140 g macadamianoten
  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 225 g bloem + extra om te bestrooien
  • 110 g boter
  • 1 eierdooier (L)
  • paar druppels vanille-extract
  • zeezout, voor bestrooien

Voor de vulling:

  • 2 biologische eieren
  • 4 biologische eierdooiers
  • 25 ml añejo tequila*
  • geraspte schil en sap van 6 onbespoten limoenen
  • 400 g gecondenseerde melk (blikje)

Voor de meringue:

  • 5 grote eiwitten van biologische eieren
  • 285 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl azijn
  • 1/2 tl maïzena

Voor de garnering:

  • zeezoutvlokken
  • 6 onbespoten limoenen, in dunne plakjes gesneden
  • 60 ml tequila

Deze boodschappen lekker snel in huis halen? Bestel de ingrediënten voor dit recept op AH.nl

Zo maak je het:

Vet een diepe springvorm van 26 cm Ø in en bestuif met bloem. Zet minimaal 15 min. in de koelkast voordat je het deeg erin doet. Doe voor het deeg de noten in een keukenmachine en pulseer een paar keer, tot ze een zanderige textuur hebben. Voeg de suiker toe en pulseer de noten tot een fijner meel. Voeg de bloem toe en pulseer nog een paar keer. Schep in de kom van een elektrische mixer. Voeg de boter, de eierdooier en het vanille-extract toe en mix tot een glad deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

Druk met je vingertoppen het gekoelde deeg gelijkmatig over de bodem en tegen de zijkant van de springvorm. Snijd overtollig deeg weg. Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg een vel bakpapier op de deegbodem en vul met bakbonen. Bak de bodem 15 min. blind in de oven. Haal de bakbonen en het bakpapier van het deeg en zet de bodem nog 5 min. in de oven, of totdat het deeg net gaar is. Laat afkoelen. Verlaag de oventemperatuur naar 140°C.

Doe voor de vulling de eieren, dooiers en añejo tequila in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met water dat net van de kook is; de kom mag het water niet raken.
Klop de eieren 2 min. boven het warme water, of tot het mengsel dik en schuimig is. Voeg geleidelijk het rasp en sap van de limoenen toe, beetje bij beetje, en klop steeds als je iets hebt toegevoegd, tot het mengsel dik en schuimig is. Dit duurt ± 10 min. Haal de pan van het vuur en klop geleidelijk de gecondenseerde melk erdoor. Bestrooi de taartbodem met zeezout en giet de vulling erin.

Bak 10 min. in de oven, of tot de vulling stevig is. Laat afkoelen. Zet 30 min. in de koelkast, of tot de vulling nog verder is opgesteven. Verlaag de oventemperatuur naar 90°C.
Teken voor de meringue op een vel bakpapier een cirkel die exact even groot is als de taartvorm. Doe de eiwitten in de kom van een elektrische mixer en klop tot ze schuimig zijn. Voeg geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen tot zich stijve pieken vormen. Voeg de azijn en maïzena toe en klop tot de massa dik en glanzend is.

Schep de meringue in een spuitzak met een grote ronde spuitmond. Spuit de meringue op de cirkel op het bakpapier, om een grote pavlovadeksel te maken voor op de taart. Bak 40 min. in de oven, of tot de meringue stevig is, maar nog niet verkleurt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Leg de afgekoelde meringuedeksel op de gebakken limoentaart. Bestrooi lichtjes met zeezoutvlokken en garneer met plakjes limoen.

Durf je het aan om te gaan flamberen, verwarm de tequila dan in een kleine pan op laag vuur. Giet de drank voorzichtig over de meringue en steek hem aan tafel aan, om echt indruk te maken op je gasten.

*teqila añejo is een oranjekleurige tequila die minstens een jaar heeft gerijpt

Bereidingstijd: ± 2 uur (incl. oventijd) + 2 uur afkoelen/rusten

Tip:  meer heerlijke Mexicaanse gerechten vind je in Margriet 35. Nu in de winkel of online te bestellen.

Ook interessant