Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Met déze kleine aanpassing maak je oliebollen gezonder

met-deze-kleine-aanpassing-maak-je-oliebollen-gezonder.jpg

Eerlijk is eerlijk: we eten natuurlijk geen oliebollen omdat ze zo gezond zijn. Maar een kleine aanpassing, kan onze bekendste oudejaarstraktatie wel een stúkkie gezonder maken.

We leggen uit wat het verschil maakt.

Oliebollen vol vezels

Door de tarwebloem door volkorenmeel te vervangen en volkoren oliebollen te bakken, krijg je veel meer gezonde vezels binnen. Vezels bevorderen een gezonde stoelgang en zorgen sneller voor een verzadigd gevoel. Volkoren oliebollen worden al bij verschillende bakkerijen in Nederland verkocht, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon zelf bakken. De manier van bakken verschilt niet echt van die van een oliebol op basis van bloem. Het enige verschil? De oliebol zat iets compacter worden. Volkorenbrood heeft vaak ook een stevigere structuur dan gewoon bruin brood. Maar dan zijn je oliebollen wél een stuk gezonder.

Recept voor volkoren oliebollen

(voor 20-25 oliebollen)

  • 500 g volkorenmeel
  • 18 g instant gist
  • 10 g zout
  • 10 g lichtbruine basterdsuiker
  • 550 ml water, op kamertemperatuur
  • 25 g boter, gesmolten en weer op kamertemperatuur gebracht
  • 1 ei
  • 200 g rozijnen, geschud in wat bloem
  • 50 g appel, in stukjes gesneden en geschud in wat bloem
  • kaneel naar smaak

Bereidingswijze

  1. Meng eerst alle droge ingrediënten. Laat de appels en rozijnen nog even staan.
  2. Meng daarna de natte ingrediënten goed door de rest en mix het geheel tot een glad beslag.
  3. Roer dan de appel en rozijnen erdoor.
  4. Laat het deeg 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom.
  5. Verwarm plantaardige olie tot 170-175 graden.
  6. Maak met een ijslepel, die je vooraf even in de olie houdt, mooie ronde en even grote bolletjes deeg en laat die in dit vet zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om. Maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid.
  7. Frituur de oliebollen minstens een minuut of vijf, anders zijn ze niet goed gaar van binnen.

Nog gezonder dan oliebollen: appelbeignets

Nog niet gezond genoeg? Als je zo slank mogelijk het nieuwe jaar wilt inluiden, bak je je eigen appelbeignets! Die kun je trouwens ook met volkorenmeel bereiden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Ook interessant