Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo maak je een koekhuisje

koekhuis.png

Het is bijna december. Tijd om lekker te bakken met speculaas! Helemaal gezellig: een koekhuisje! Door een paar koekhuisjes te maken
en er nog wat koekboompjes bij te zetten, creëer je een echt feesthoekje.

Benodigdheden

(voor 1 groot huis, 1 kleintje en 6-8 dennenboompjes)

  • 185 g boter
  • 150 g donkerbruine
  • basterdsuiker
  • 5 el keukenstroop
  • 450 g bloem
  • snufje zout
  • 1½ tl gemberpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 80 garneeramandelen
  • 2 eiwitten
  • 500 g poedersuiker + extra om te bestrooien

Bereidingstijd: ± 90 min. + 12 min. oventijd + afkoelen

Verklein de vormen van een van de mallen tot een derde. Knip de grote en de kleine vormen uit. Smelt de boter met de basterdsuiker en de keukenstroop. Meng de bloem met het zout, het gemberpoeder en de speculaaskruiden. Giet er het suikermengsel bij en rol tussen 2 stukken bakpapier uit tot een deeg van ¾ cm dik. Laat 30 min. rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de mallen op het deeg en snijd de vormen uit. Haal het overtollige deeg weg en leg de vormen voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor wat tussenruimte en gebruik anders twee bakplaten. Rol het deeg steeds weer uit en snijd zo ook de rest van de vormen uit. Maak ook 6-8 3D kerstboompjes: steek of snijd 12-16 boompjes uit. Maak in de helft daarvan in de onderkant een brede inkeping en kerf van de andere helft van de boompjes de onderkant in.

Leg de amandelen op de dak-delen met de puntjes omhoog. Druk iets aan. Zet de bakplaat nog 15 min. terug in de koelkast. Bak alle onderdelen in het midden van de oven in 10-12 min. gaar. Neem uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen. Leg als de koeken nog warm zijn de mallen weer op de vormen en snijd bij. Meng 1 eiwit met 250 g poedersuiker tot een stijf glazuur. Gebruik dit als plaksel om het huisje aan elkaar te plakken. Zet eventueel een kommetje in het midden van het huisje om het te ondersteunen en houd de dak-delen even een tijdje vast zodat de glazuur kan
opstijven*.  Zet de boompjes in elkaar. Roer het laatste eiwit met de rest van de poedersuiker tot een glazuur en doe het over in een spuitzakje met dunne opening en versier de huisjes ermee. Laat goed drogen.

*Je kunt de delen van het huisje ook aan elkaar plakken met karamel. Dan hoef je niet te wachten tot het glazuur opstijft.

Variatietip: je kunt de huisjes ook uitbundiger versieren met (gekleurde) snoepjes.

‘Extra makkelijk’-tip: er is ook kant-en-klaar glazuur (icing) te koop in tubetjes. Hiermee kun je lijntjes trekken en schrijven. Je hebt dan maar 1 eiwit en 250 g poedersuiker
nodig en wat extra poedersuiker om te bestrooien.

Afmetingen: 17 hoog, 10 breed en 12 diep. Download de mallen voor het huisje twee keer:

 

koekhuisje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer speculaas-baksels vind je in Margriet 48. Vanaf vrijdag in de winkel en online te bestellen.

Ook interessant