Pizza ongezond? Dat hoeft niet. Als je ‘m zelf maakt, kun je ‘m zo gezond maken als je wilt. Hierbij het recept voor speltpizza met groentesaus, makreel en geitenkaas uit het boek Easy Peasy. Ook heel lekker voor de kids!
Wat heb je nodig?
Bodem:
150 gram speltmeel
100 ml lauw water
1 tl gedroogde gist
1 el olijfolie, snufje zeezout
rond bakblik
Snelle tip > Je kunt ook een speltbodem kopen bij de natuurwinkel.
Topping:
gestoomde, graatvrije makreel
biologische tomatensaus
groene groenten naar keuze, bijvoorbeeld courgette, broccoli en spinazie
groene kruiden naar keuze, bijvoorbeeld basilicum en rucola
30 gram zachte geitenkaas
klein handje haricots verts (gedopt en in kleine stukjes gesnipperd)
Zo maak je het!
Voor de bodem: meng de droge ingrediënten (het meel, gist en zout) en voeg hier het water samen met de olie aan toe. Kneed tot een deeg en laat een paar uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C, leg het deeg ongeveer 1 cm dik in de bakvorm en bak in 15 à 20 minuten tot een pizzabodem.
Was de groentes en hak ze in stukken. Stoom of wok ze gaar. Voeg de tomatensaus toe en laat nog even zachtjes koken. Breng op smaak met verse kruiden en pureer tot een tomaten-groentesaus. Stoom ondertussen ook de haricots verts kort.
Verdeel de saus over de pizzabodem. Beleg die alvast met een beetje geitenkaas en zet de bodem nog 5 à 8 minuten in de oven om af te bakken. Beleg de pizza hierna met makreel en garneer met kruiden en haricots verts.
Meer recepten?
Dit recept is afkomstig uit het boek Easy Peasy, een must-have kookboek voor iedere (aanstaande) vader of moeder die zijn kind een gezonde basis wil geven. Vooral tijdens de eerste jaren is het belangrijk een kind zo gezond mogelijke voeding te geven, waar ze sterk, fit en energiek van worden.
Easy Peasy | ISBN 9023014030 | Becht’s uitgeversmaatschappij. Te bestellen voor €19,95 via Bol.com.