Deze koekjes smaken heerlijk en zijn oogverblindend mooi. En de héle keuken ruikt lekker als je ze zelf maakt. Dubbel feest!
Benodigdheden voor koekjes-kerstbomen:
(± 35 koekjes voor 4-5 boompjes)
250 g zachte boter
200 g suiker
2 el vanillesuiker
1 snuf zout
2 eieren
250 g gemalen amandelen
beetje bloem voor het glazuur
1 tl citroensap
± 50 g poedersuiker + extra om te bestuiven
extra nodig: diverse maten uitstekers in de vorm van sterren, (wegwerp)spuitzak met gladde spuitmond
Zo maak je ze:
Roer de boter met de suiker, de vanille- suiker en het zout glad. Splits 1 ei en houd het eiwit apart voor het glazuur. Voeg de eierdooier en het andere ei toe aan het botermengsel en roer goed door. Voeg de gemalen amandelen toe en kneed tot een stevig deeg dat niet meer aan je handen plakt. Voeg eventueel wat bloem toe. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 min. rusten in de koelkast.
Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 5 mm dik. Steek sterretjes in verschillende maten uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in etappes in 10-12 min. goudbruin. Haal ze voorzichtig van de bakplaat en laat afkoelen. Klop voor het glazuur het eiwit met het citroensap stijf en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Blijf kloppen tot een dik glazuur ontstaat. Vul de spuitzak met het glazuur en versier de randen van de sterretjes daarmee. Stapel de sterretjes op elkaar en ‘plak’ ze vast door in het midden een beetje glazuur te spuiten. Zet het bovenste sterretje rechtop. Laat het glazuur drogen en bestuif de boompjes met poedersuiker.
Bereidingstijd: ± 40 min. + 30 min. rusttijd + afkoelen en drogen