Wil jij je familie of vrienden binnenkort verrassen met een oer-Hollandse appeltaart? Probeer dan eens de appel-pruimentaart met een vleugje sinaasappel van Koopmans-bakexpert Hadewych. Nét een tikkie anders.
Wat heb je nodig?
1 pak Koopmans appeltaart
175 g boter (op kamertemperatuur)
1 ei (op kamertemperatuur)
6 appels, in blokjes gesneden
1 sinaasappel, het sap en de geraspte schil
200 g gedroogde pruimen
20 g suiker
3 tl kaneel
1 tl kardemom
50 g geroosterd amandelschaafsel
Extra nodig
rechthoekig bakblik (of springvorm 24 cm)
mixer met deeghaken
Zo maak je het!
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Een elektrische oven op 180°C, de heteluchtoven op 165°C en de gasoven op stand 3-4. Vet de bakvorm in. Laat de gedroogde pruimen 15-20 minuten wellen. Meng de appelblokjes met de sinaasappelschil, het sap, de suiker, kaneel en kardemom. Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en 2/3 van het losgeklopte ei toe. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een deeg. Bekleed de bodem en de rand van de bakvorm. Vul de vorm met het appelmengsel. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bestrijk de rand van de taart met de rest van het losgeklopte ei. Bak de appeltaart 60 minuten, voeg dan de pruimen toe en bak de taart nog 10 minuten gaar en goudbruin. Laat de appeltaart een uur afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt. Bestrooi hem voor het opdienen met nog wat amandelschaafsel.
Om de perfecte appel-pruimentaart te maken, hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
Gebruik bijvoorbeeld Elstar, Golden delicious of Jonagold-appels. Deze friszure appels blijven stevig.
Eenmaal afgekoeld kan de taart in een plastic zak in de vriezer twee maanden worden bewaard.
Om een te vochtige bodem te voorkomen, strooi je een beetje beschuit of paneermeel over de bodem.
Varieer met de vulling door er bijvoorbeeld pistachenoten aan toe te voegen.
Voorbereiden: ca. 40 minuten. Bakken: ca. 70 minuten