Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Bakken maar! Zo maak je de állerlekkerste worteltjestaart

worteltjestaart-de-allerlekkerste-carrot-cake-bak-je-met-dit-recept.jpg

Om acuut lekkere trek van te krijgen, dit recept voor carrot cake. Worteltjestaart is niet voor niets een klassieker. Met deze versie maak je zeker veel mensen blij.

En we zochten ook even uit wat eigenlijk de geschiedenis van de worteltjestaart is.

Worteltjestaart

Er is eigenlijk maar weinig duidelijk over waar worteltjestaart origineel vandaan komt. Als sinds de Middeleeuwen worden wortels gebruikt om cakes zoet te maken, maar of de huidige carrot cake daar ook vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen. Waarschijnlijk is de populariteit van worteltjestaart nieuw leven ingeblazen in Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Suiker was duur en moeilijk te krijgen, dus werd er gezocht naar een andere, goedkopere manier om taart zoet te maken. De Britten kwamen toen al snel uit bij wortels. In Nederland werd worteltjestaart pas echt bekend in de jaren zeventig, maar de laatste tien jaar lijkt het weer aan een opmars bezig te zijn in ons land.

Recept worteltjestaart

Zin om aan het bakken te gaan? Dát kan, want we hebben een heerlijk recept voor worteltjestaart voor je. Mét een frosting van roomkaas, wat deze taart helemaal afmaakt.

Dit heb je nodig:

Met deze ingrediënten maak je een worteltjestaart in een bakvorm met een doorsnede van ongever 23 centimeter.

Voor de taart:
– 6 eieren
– 280 g bruine basterdsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 300 ml zonnebloemolie
– 350 g zelfrijzend bakmeel
– 3 tl bakpoeder
– 2 tl speculaaskruiden
– 100 g walnoten
– 100 g rozijnen
– De schil van een halve sinaasappel, geraspt
– 400 g geraspte wortel

Voor de frosting:
– 200 g roomkaas
– 50 g roomboter
citroensap (van een halve citroen)
– 100 g poedersuiker

Zo maak je de worteltjestaart:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de eieren, basterdsuiker, vanillesuiker en zonnebloemolie in de mixer tot het een egaal mengsel is.
  2. Voeg vervolgens het bakpoeder en zelfrijzend bakmeel toe en mix dit door het mengsel.
  3. Nu kun je ook de speculaaskruiden, walnoten, rozijnen en sinaasappelschil toevoegen aan het beslag.
  4. Als laatste voeg je de ster van de worteltjestaart toe: de geraspte wortel. Laat de mixer nog even kort doordraaien, zodat de wortel goed door het beslag wordt gemengd. Maar doe dit ook weer niet te lang, omdat dan de luchtigheid verdwijnt.
  5. Doe het mengsel in een ingevette ronde bakvorm.
  6. De worteltjestaart kan nu in de oven. Bak de taart 1 uur, tot je er een satéprikker in kunt steken die er weer droog uitkomt. Het ligt aan je oven of dit een uur duurt of iets langer.
  7. Laat de taart vervolgens goed afkoelen voor je de frosting erop doet.

Zo maak je de frosting:

  1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is als je begint met de frosting en klop die vervolgens zacht en luchtig in de mixer.
  2. Voeg de roomkaas, poedersuiker en het citroensap toe en mix alles nog even goed tot een egaal mengsel.
  3. Pas als de worteltjestaart is afgekoeld (heel belangrijk!), kun je ’m bestrijken met de frosting.
  4. Garneer de worteltjestaart vervolgens met een paar walnoten en je hebt een geweldige traktatie op tafel staan.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Recept: happystekkie.nl, Tallsay
Beeld: Getty Images

Ook interessant