Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zó lekker: volkoren-speltpizza met ui & aubergine

pizzapizza.jpg

Een bodem op basis van groenten, een salade als topping of een lichtzoete variant: deze homemade pizza zijn allesbehalve tradizionale!

Volkoren-speltpizza met ui & aubergine

(2 grote of 4 kleine pizza’s)

Voor de bodem:

500 g volkoren (spelt)bloem + wat extra om te bestuiven
2 zakjes instantgist
2 tl zout
10 el olijfolie

Voor de topping:

8 rode uien, in ringen
2 middelgrote aubergines, in plakjes
8 el olijfolie
3 el wittewijnazijn
blaadjes van 5 takjes bladpeterselie, fijngehakt
1 teen knoflook, uit de knijper
1 tl chilipepervlokken
blaadjes van 5 takjes munt, fijn 
gehakt + wat extra om te garneren
300 g pastasaus

Meng voor de bodem de bloem in een grote kom met de gist en het zout. Giet de olie bij 300 ml lauw water, roer door en giet bij de bloem. Roer met een houten lepel tot er een wat kleverig deeg ontstaat. Bestuif het werkvlak met bloem, haal het deeg uit de kom en kneed verder met de hand. Het deeg mag niet meer plakken en moet soepel aanvoelen. Laat het onder een theedoek 1 uur rijzen op een warme plek. Fruit voor de topping in een koekenpan met antiaanbaklaag de uiringen in wat olijfolie. Roer geregeld om en voeg eventueel wat water toe. De uien moeten zacht zijn en zoet smaken, dit duurt ± 30 min.. Zet een grillpan op hoog vuur en bestrijk de aubergineplakjes aan beide zijden met olijfolie. Gril in porties aan beide kanten tot ze mooi bruin zijn. Klop een dressing van de olijfolie, azijn, knoflook, chilipeper, peterselie en munt en leg de plakjes hierin. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Vorm 2 of 4 ballen van het pizzadeeg, rol ze uit op een met bloem bestoven werkvlak en prik ze in met een vork. Leg de bodems op een 
of twee met olie bestreken (pizza)bakplaten en bak de pizza’s ± 5 min. onderin in de oven. Haal ze eruit en verlaag de temperatuur naar 225 °C. Bestrijk de bodems met pastasaus, verdeel de uien erover en zet de pizza’s nog ± 15 min. in de oven. Haal eruit, beleg met aubergine en bestrooi met de extra munt.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 20 min.
oventijd + ± 1 uur rijzen

Productie | Colette Beyne

Dit recept is afkomstig uit Margriet 2018-16. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Ook leuk en interessant om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant