Eten

Zo kun je een banaan snel laten rijpen

bananen.jpg

Er zijn een aantal manieren om een groene, harde banaan binnen een paar dagen, een nacht of een uur zo rijp te krijgen als je wilt.

Binnen een of twee dagen rijp

Stop de banaan in een papieren zak. Dan komt er extra ethyleen vrij, een soort gas dat het rijpingsproces bevordert. In een zak wordt de banaan intenser blootgesteld aan ethyleen en daardoor gaat het rijpen sneller.

In een nacht rijp

Haal de papieren zak maar weer tevoorschijn en stop er niet alleen de banaan in, maar ook een andere vrucht, zoals een avocado, peer of appel. Deze vruchten laten eveneens ethyleen vrij, waardoor het rijpingsproces van de banaan extra wordt versneld.

Binnen een uur

Ben je van plan om bananen te verwerken in een gerecht? Dan is het fijn als ze door en door rijp zijn. Gelukkig is er een héél snelle methode om onrijpe bananen rijp te krijgen! Doe de banaan in de schil op een bakplaat in de oven en bak haar een uur lang op 150ºC. Laat afkoelen in de koelkast en daarna is de banaan rijp genoeg om er bijvoorbeeld een bananenbrood mee te bakken.

Bewaren

Als de banaan eenmaal rijp is, kun je haar het beste bewaren in de koelkast. De schil zal er dan waarschijnlijk bruin uit komen te zien, maar de vrucht zelf zal langzamer rijpen dan wanneer je haar op de fruitschaal bewaart. In de koelkast blijft een banaan ongeveer een week goed. Let er wel op dat je koelkast niet kouder is dan 4ºC, anders droogt de banaan uit en gaat ze rotten.

Bananenschil

Gooi bananenschillen niet weg, want je kunt ze gebruiken om je rozenperken te voeden. Begraaf in het midden van je rozenperk een bananenschil, ongeveer een centimeter onder de grond. Naast extra voeding biedt de schil bescherming tegen ziektes.

Bananen kun je gebruiken voor allerlei huishoudelijke klusjes. Hoe? Kijk dan even hier.

Bron: Realsimple.com

Ook interessant