Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo kook je pasta écht lekker op z’n Italiaans

pasta-italiaans.jpg

Spaghetti, penne of een lasagne om te delen: wie houdt er nu niet van een lekker bord pasta? Ook tijdens de feestdagen kun je dit Italiaanse gerecht op tafel zetten, want met pasta kun je eindeloos variëren. Dat betekent dat je ’m zo feestelijk kunt maken als je zelf wilt.

Pasta koken is misschien geen hogere wiskunde, maar er zit vaak nogal een verschil in hoe wij pasta bereiden en hoe de Italianen dat doen. Het begint vaak al bij de keuze voor de pastasoort. Waar wij vaak een ‘type’ kiezen dat toevallig nog in de voorraadkast staat, hebben Italianen hier bepaalde stelregels voor. Zo gebruiken ze grote, dikke pastasoorten als tortiglioni en rigatoni het liefst in combinatie met rijke, volle sauzen. Dunnere pastasoorten als spaghetti, tagliolini en linguine smaken het best met lichte, roomachtige sauzen.

Op z’n Italiaans

Hoe je een pasta écht lekker op z’n Italiaans klaarmaakt? Pasta-expert Oil & Vinegar schiet te hulp en deelt de basisregels.

  1. Gebruik een grote pan met veel water. Anders plakt de pasta aan elkaar.
  2. Voeg pas zout toe (naar smaak) als het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan.
  3. Houd het vuur hoog, zodat de pasta niet van de kook raakt.
  4. Voeg geen olijfolie toe, bij het afgieten ben je die weer kwijt. Zonde!
  5. Giet de pasta af als hij nog een flinke bite heeft. Dat noemen men ‘al dente’. Let op: bewaar wat kookvocht bij het afgieten.
  6. Doe de afgegoten pasta in de pan met saus en laat ’m even meekoken. Zo wordt de saus beter opgenomen.
  7. Voeg het kookvocht toe als de pasta en saus er te droog uitzien. Door het stijfsel in het kookvocht hecht de saus beter.
  8. Giet na het opdienen een mooie extra vergine olijfolie over de pasta. In Italië staat bovendien altijd olijfolie op tafel, zodat hij nog naar smaak kan worden toegevoegd.

Bron | Oil & Vinegar
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Achter de schermen: Nick & Simon op de kiek voor Margriet. In onderstaande vlog neemt Simon je mee en laat hij kort zien hoe het eraan toeging tijdens de shoot voor Margriet. Lichtelijk teleurgesteld vertelt hij dat hij vooraf dacht dat het om een kerst-shoot ging, maar toont hij daarna met een lach de kleding die hij draagt (vanaf 04.28 uur). Kijk mee!

De shoot en het interview met Nick & Simon vind je in Margriet 51. Bestel deze Margriet via magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant