Eten

Zo handig is een braadpan!

braadpan-bk.jpg

Het is het geheim achter het állerlekkerste suddervlees en de smeuïgste gehaktballen ooit: de braadpan! Maar… daar kun je veel meer mee dan alleen braden.

Margriet in samenwerking met BK

Een braadpan hoort thuis in elk keukenkastje: in deze pan (van gietijzer of geëmailleerd plaatstaal – beide materialen die warmte goed vasthouden) kun je sudderen, stoven én smoren. Fijn als je simpel en stressloos een lekker gerecht op tafel wilt zetten.

Het allerlekkerste draadjesvlees ooit

Lekker draadjesvlees heeft langdurig gegaard, valt (bijna) uiteen op je bord, is vol van smaak en lekker mals. Een braadpan verdraagt veel hitte, wat ideaal is om vlees goed aan te braden en uren te laten pruttelen. Nadat je het vlees kort hebt aangebraad, blus je het af met (warm) water of bouillon en laat je het stoven, bijvoorbeeld met kruidnagels en laurierblaadjes. Extra mals draadjesvlees? Voeg een scheutje rode wijn of azijn toe. De zuren uit dit vocht breken namelijk het bindweefsel af. Ook citroensap, sinaasappelsap, wijn, bier, mosterd en rinse appelstroop hebben dat effect.

Oma’s gehaktballen

Net zulke lekkere gehaktballen maken als oma? Meng dan alle ingrediënten uit dit recept (behalve de boter). Hoe langer je het gehakt kneed, hoe steviger. Bak de ballen rondom bruin in de boter en bak ze goed door, dat geeft die stevige knapperige korst. Giet een scheutje water in de pan, draai het vuur laag en laat de gehaktballen met de deksel op de pan in ongeveer 30 min. gaar stoven. Handig: gebruik een braadpan van geëmailleerd plaatstaal, die is wat lichter dan eentje van gietijzer en staat ook wel bekend als de gehaktballenpan!

Tip van de redactie: neem 1 tl crème fraîche op 500 g gehakt en meng dit door elkaar. Het resultaat? Zachte gehaktballen waar je je vingers bij aflikt! Ook een scheutje ketjap is lekker, net als een beetje gemalen spek, nootmuskaat of sambal.

Toprollade

Eén pan, één (stoof)gerecht. Dit is een lekker recept voor varkensrollade met sinaasappel en spek. Je bereidt hiervoor het vlees in de pan en tegelijkertijd ook de gesneden venkel en snoeptomaatjes. Lekker, simpel en snel. Oké, eerlijk is eerlijk, je moet er wel nog even wat aardappeltjes bij bakken.­­­

Zelfgemaakt: jus!

Een lekkere jus maak je in een handomdraai. Heb je vlees gebraden? Haal het uit de pan en zet die weer op laag vuur. Blus wat in de pan is achtergebleven af met wat bouillon of ander vocht zoals een scheutje sojasaus, port, bier of  balsamicoazijn. En voeg wat kruiden toe. Rozemarijn, tijm of salie bijvoorbeeld. Houd je van een dikke jus of een geconcentreerde smaak, laat de jus dan nog even inkoken. 

Brood uit de braadpan

Wist je dat je een braadpan ook goed kunt gebruiken voor stoofschotels, soep en ovengerechten? En zelfs om brood (google op recept voor no knead bread), risotto of pastagerecht in te maken? Heb je nog geen fijne braadpan in huis? Deze krachtpatsers komen van BK, de pannenspecialist van Nederland. Je kunt ze meteen shoppen:

Gratis maaltijdbox!

Leuk: wie een pan van BK aanschaft (tussen 19 april en 13 mei 2018, vanaf €49) ontvangt gratis deze fijne Familybox van HelloFresh. Met daarin drie maaltijden voor vier personen. Want: aan tafel met het hele gezin, daar word je blij van!

Smakelijk!

Ook interessant