Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo gezond is citroen

citroen-fruit-handen.jpg

Je houdt ervan of je hebt er een hekel aan: citroen. Of je ’m nu wel of niet lekker vindt, deze gele vrucht met zijn uitgesproken zure smaak is behoorlijk gezond.

De gezondheidsvoordelen van citroen

Voor de een is het gebruik van citroensap of -schil in gerechten en drankjes de hemel op aarde, maar er zijn ook mensen die alleen al bij het idee aan de smaak hun mond voelen samentrekken. Zuur of niet, volgens de website met medische tips en advies dokterdokter.nl kan een citroen best veel doen voor je gezondheid. We noemen een aantal van die gezondheidsvoordelen .

Veel vitamines en mineralen

Citroenen mag je gerust een vitaminebom noemen. Ze bevatten een hoge concentratie vitamine C. Eén citroen levert ongeveer vijftig procent van je dagelijkse vitame C-behoefte. Vitamine C is belangrijk voor een gezond immuunsysteem en kan je helpen beschermen tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep. Daarnaast kun je door het eten van groentes en fruit die rijk zijn aan vitamine C de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Naast vitamine C bevat citroen vitamine B1, B2, foliumzuur (B11) en verschillende mineralen als calcium, ijzer, magnesium, koper en mangaan.

Bij bloedarmoede

Bloedarmoede wordt vaak veroorzaakt door ijzertekort. Hoewel een citroen geen indrukwekkende hoeveelheid ijzer bevat, maakt hij dat goed met zijn flinke hoeveelheid vitamine C en citroenzuur. Want laten dat nou de twee stoffen zijn die ervoor zorgen dat ijzer uit andere voeding beter wordt opgenomen. Zo kun je met citroen ook aan je ijzergehalte werken.

Voor een lagere bloedsuikerspiegel en bloeddruk

Citroen bevat kalium, een mineraal dat van invloed is op je eetlust, energieniveau, hartritme én een bloeddrukverlagend effect heeft. Ook zit er hesperetin, een fytonutriënt, in de vrucht. Hesperetin is een plantaardige stof die kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Datzelfde stofje kan trouwens ook verlichting bieden bij jeuk als gevolg van allergie.

Bescherming tegen kanker

Een ander gezond bestanddeel is de stof limoneen, een krachtige antioxidant die de groei van kankertumoren bij dieren kan afremmen en zelfs kan stoppen, blijkt uit onderzoek. Limoneen kan in combinatie met de hierboven genoemde hesperetin bescherming bieden tegen verschillende vormen van kanker.

Frisse adem en gezond tandvlees

Volgens de beroemde Haarlemse drogist Van der Pigge doodt citroenzuur de slechte bacteriën in je mond. Zo zorgt citroen voor een frisse adem en ondersteunt deze vrucht de conditie van gezond tandvlees. Let wel: citroenzuur kan het tandglazuur aantasten, waardoor je sneller gaatjes krijgt. Spoel je mond daarom met water na het eten of drinken van citroen(sap).

Citroenen zijn trouwens ook een handig én goedkoop hulpje in de huishouding. Dit kun je er allemaal mee doen.

Bron: DokterDokter.nl, Vanderpigge.nl

Ook interessant