Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo bespaar je tientallen euro’s op je boodschappen

boodschappen-geld-besparen.jpg

Heb je vaak nog een stukje maand over aan het eind van je geld?  En wil je toch graag gezond eten? Met deze zeven handige tips bespaar je flink op je dagelijkse boodschappen en zet je toch elke dag iets lekkers op tafel.

Lekker en gezond koken zonder dat je daar (te) veel geld voor betaalt: het Voedingscentrum heeft handige tips.

Goed, gezond én goedkoop boodschappen doen: zo pak je het aan

Dat je aan het eind van de dag naar de markt kunt voor goedkope groente en fruit, wist je waarschijnlijk al. En de prijzen in verschillende supermarkten vergelijk je vast ook al. Maar ken je deze tips, voor iedereen die voordelig boodschappen wil doen?

Ruil vlees in voor een ei of peulvruchten

Vlees is in verhouding vrij duur. Kies daarom vaker voor peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten zijn veel goedkoper en een gezond en duurzaam alternatief voor vlees. Dit recept voor  bloemkoolcurry met kidneybonen bijvoorbeeld, kost maar € 1,20 per persoon. Ook eieren en ongezouten pinda’s zijn voordelige, goede vleesvervangers. Hier vind je een overzicht met vegetarische recepten.

Vermijd voorgesneden groente

Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is relatief goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een bak aardappelschijfjes. De hoeveelheid is vaak groter, waardoor je er vaak meerdere keren van kunt eten. Daarnaast blijft een hele kool of krop sla langer goed dan voorgesneden groenten, waardoor je minder snel iets hoeft weg te gooien. Ook met restjes kun je vaak nog iets lekkers maken!

Ga voor groente uit de vriezer

Sommige groenten zijn goedkoper uit de diepvries. Doperwtjes uit de vriezer bijvoorbeeld zijn stukken goedkoper dan verse. En ze zijn net zo gezond! Ook groenten uit pot of blik zijn vaak voordeliger dan als je ze vers koopt. Maar volgens het Voedingscentrum is aan de groenten in pot of blik vaak zout en suiker toegevoegd. Koop ze daarom liever niet te vaak.

Kijk in de onderste schappen

Handige tip: kijk in de winkel vooral in de onderste schappen. Hier staan de minder bekende, vaak goedkopere merken. Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. Niet in elke pot of zak groenten of bonen zit evenveel. Bij veel producten staat een kiloprijs vermeld (onder de stuksprijs). Dat maakt vergelijken een stuk makkelijker.

Deze producten kun je beter vermijden

We hoeven je niet te vertellen dat snacks, snoep, frisdrank en alcohol niet de gezondste keuze zijn, maar ze kosten ook het nodige. Wie bijvoorbeeld in plaats van cola of sinas vaker kiest voor kraanwater, afgewisseld met thee en koffie, kan per jaar honderden euro’s besparen, aldus het Voedingscentrum. Ook tussendoortjes als een appel, een boterham of handje ongezouten pinda’s of noten zijn voedzamer, vullen beter en zijn vaak goedkoper dan snacks en snoep.

Pak pen en papier

Uit onderzoek blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken jaarlijks tot wel 9 kilo voedsel minder weggooien. Dát scheelt ook voor je portemonnee. Het werkt echt: als je boodschappen doet met een lijstje, koop je minder snel iets wat je niet nodig hebt. Een handige volgorde voor het boodschappen doen: kijk eerst in je voorraadkast, koelkast en vriezer wat je nog in huis hebt. Maak vervolgens een menu voor een aantal dagen, schrijf op een lijst wat je al hebt. Daarnaast noteer je wat je nog nodig hebt en zet daar ook zo precies mopgelijk de hoeveelheden bij.

Gaan voor die aanbieding? Alleen als-ie echt nuttig is

Supermarkten prijzen producten vaak af als de houdbaarheidsdatum nadert. Kijk of ze in je weekplanning passen, dan ben je goedkoper uit. Maak alleen gebruik van aanbiedingen als ze echt nuttig zijn. Alle aanbiedingen met ongezonde producten zoals chips, snoep, koekjes en gebak kun je natuurlijk beter links laten liggen.

Een goedkoop dagmenu? Op de site van het Voedingscentrum kun je gratis 4 dagmenu’s uit hun budgetkookboek Lekker voor weinig downloaden.

Bron: Voedingscentrum
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant