Eten

5x zo beleg je je boterham éxtra gezond (en lekker)

gezond-beleg-vijf-opties-voor-een-lekkere-en-gezonde-boterham.jpg

Hoe beleg jij je boterham? Misschien met kaas, jam of vleeswaren? Dit zijn namelijk de populairste keuzes in beleg van veel Nederlanders. Op zich is hier niets mis mee, maar er zijn nog bétere opties voor een gezond beleg. En met wat extra garnering heb je elke dag een feestje op je brood.

Met deze tips krijg je vast voldoende inspiratie.

1. Gezond beleg: groenten op brood

Van groenten kun je niet snel te veel eten. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen, vezels en weinig calorieën. Gezonder kan bijna niet. Een goede reden dus om groenten ook als gezond beleg op brood te eten. Hoe? We hebben wat opties voor je:

  • Groentenspread zoals tomaten-, aubergine- of doperwtenspread. Pureer de groenten en voeg wat olie en kruiden naar smaak toe. Op internet zijn hier veel recepten van te vinden, zoals op de site van het Voedingscentrum. Te veel gedoe? In de supermarkt kun je tegenwoordig ook groentenspreads kopen. Kijk wel altijd naar de ingrediënten en zorg dat je geen spread koopt met veel toegevoegd zout. De spreads van Albert Heijn zijn een goede optie en bevatten in verhouding minder zout en toevoegingen dan andere spreads.
  • Gegrilde groenten: aubergine, courgette en paprika smaken heerlijk nadat ze op de grill zijn geweest. Snijd ze in dunne plakken, doe ze even op de grill en breng op smaak met kruiden.
  • Rauwe groenten: je hoeft natuurlijk niet veel werk te verrichten om groenten op brood te eten. Gewoon rauw kan natuurlijk ook. Wat dacht je van plakjes tomaat of komkommer op een dun laagje zuivelspread? Of geraspte wortelen met wat rozijnen? Probeer het eens.

2. Fruit op brood

Fruit op brood is ook een heerlijk en gezond beleg, en eigenlijk een goede optie voor als je iets zoets wilt. Hoewel jam niet heel ongezond is, is vers fruit wel een betere keuze. Probeer wat plakjes aardbei, banaan, vijg of mango op een sneetje brood. Extra lekker met een dun laagje ricotta of zuivelspread eronder.

3. Ei of vis

Een gekookt eitje of wat vis op brood behoort zeker tot de opties voor een gezond beleg en is een goed alternatief voor vleeswaren. Denk bijvoorbeeld aan wat tonijn, zalm, makreel of haring. Om het helemaal af te maken kun je het beleg nog garneren met plakjes tomaat, komkommer, augurk of een pluk rucola.

4. Notenpasta

Noten hebben een gunstig effect op je gezondheid. Het advies van het Voedingscentrum is om 25 gram noten per dag te eten. Om hieraan te komen, kun je alvast beginnen met noten op brood. Kies wel voor natuurlijke notenpasta’s en geen bewerkte pindakaas. Tegenwoordig kun je in elke supermarkt notenpasta’s kopen die geen toevoegingen zoals zout of suiker bevatten. Ze zijn er in veel soorten en maten, zoals amandelpasta, hazelnootpasta en ga zo maar door.

5. Lekker gezond smeren

Als laatste nog een paar opties voor gezond beleg die je lekker kunt smeren: hüttenkäse, ricotta, zuivelspread of hummus. Heerlijk met wat avocado erbij. Het beste is om zelf hummus te maken, maar heb je weinig tijd, dan kun je het ook kopen. Zorg er dan wel voor dat je een variant kiest met zo min mogelijk toegevoegd zout. Tot nu toe is de ‘Hoemoes’ van het merk ‘Maza’ de beste keuze.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant