Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zó bak je deze heerlijke brioche met kaneel en vijgenjam

brioche.jpg

De geur van versgebakken brood in huis, wat een feest! Deze licht zoete, zachte brioche met vijgenjam en kaneel is lekker bij het ontbijt, maar doet het ook goed bij een kaasplank. Smullen maar!

Dit heb je nodig voor 10 sneden

  • 2 el suiker
  • 1 zakje gedroogde gist (inh. 7 g)
  • 350 g bloem + extra om te bestuiven
  • ½ tl zout
  • 4 eieren
  • 125 g zachte roomboter + extra voor invetten
  • 150 g vijgenjam + extra voor erbij
  • 1 el kaneel
  • extra nodig: cakevorm van 30 cm lengte, ingevet

Zo maak de brioche

  1. Los de suiker op in 2 el lauwwarm water en voeg de gist toe. Roer goed door en laat 3-4 min. staan.
  2. Zeef de bloem boven een grote kom en voeg het zout toe aan de zijkant.
  3. Klop de eieren los en voeg ze samen met de boter toe.
  4. Kneed vanuit het midden met een mixer met deeghaken, schep het gistmengsel in het midden en kneed verder tot een mooi, samenhangend deeg.
  5. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak met de hand nog 2-3 minuten door om het extra elastisch te maken.
  6. Leg het deeg in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat ± 1 uur rijzen op een warme plaats.
  7. Roer de jam en kaneel door elkaar.
  8. Kneed het deeg 2-3 minuten door en rol het uit tot een lap van 30×40 cm van 1 cm dik. Besmeer het deeg met de jam. Rol het deeg aan de korte kant op en snijd over de lengte door.
  9. Leg een helft zigzaggend onder in het bakblik en leg de tweede helft er in een tegenovergestelde zigzag bovenop (zo krijg je die mooie streepjes van jam in je beslag). Druk waar nodig licht aan en laat nog ± 20 min. rijzen onder een vochtige theedoek.
  10. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het brood in het midden van de oven in ± 30 min. goudbruin en gaar.
  11. Verlaag de temperatuur na 10 min. naar 180 °C. Los het brood na het bakken uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. Serveer met de extra vijgenjam of met boter.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 30 min. oventijd ± 90 min. rijzen + afkoelen.

Productie | Colette Beyne
Styling | Cindy Berg
Fotografie | Maaike van Haaster
Receptuur en bereiding | Marie-Sophie Wigbers

Dit recept én vijf anderen kun je terugvinden in Margriet 2018-03. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Lees ook eens

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant