Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zijn voorgesneden groenten in een bol staand zakje nog goed?

boodschappen.jpg

Als we een bol staand zakje voorgesneden groenten in de schappen zien liggen, grijpen we vaak naar een zakje erachter. Want alles wat bol staat, is niet goed meer, toch? Maar die zakjes voorgesneden groenten zijn een ander verhaal.

Bij sommige zakjes voorgesneden groenten is de lucht in de verpakking namelijk vervangen door een aangepast luchtmengsel, bijvoorbeeld een mengsel zonder zuurstof. Verpakkingen die onder deze beschermende atmosfeer verpakt zijn, staan soms een beetje bol. Dit is niet erg en komt door het ‘ademen’ van de producten, meldt het Voedingscentrum.

Verpakkingsgassen

Door een aangepast luchtmengsel, dat overigens helemaal geen kwaad kan voor je gezondheid, is de groente langer houdbaar. Op het etiket staat dan aangegeven ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. De gassen veranderen het product niet en vervliegen op het moment dat je de verpakking opent.

Bol staan door bederf

Staat het zakje wel heel erg bol? Dan is het product vaak over de houdbaarheidsdatum, of het is te lang buiten de koelkast geweest. Dit is goed aan het verpakte product zelf te zien. Bedorven bladgroenten worden slap en verlept. Ook aan je hardere groenten, zoals wortel, broccoli en ui zie je dat ze niet meer vers zijn; ze verkleuren, verslappen of gaan zelfs geuren.

Voorgesneden groenten bewaren

Bewaar voorgesneden groenten altijd in de koelkast bij vier graden en eet het op voor de ‘Te Gebruiken Tot’-datum. Lukt dit niet, dan kun je het langer bewaren door het direct na aankoop in te vriezen.

Foto | iStock

Ook interessant