Eten

Zijn rijstwafels wel zo gezond?

hoe-gezond-zijn-rijstwafels.jpg

Over rijstwafels zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen vinden ze raar ruiken, anderen vinden dat er geen smaak aan zit en een derde groep vindt ze juist verslavend lekker. Wat je ook van de smaak vindt, de algemene mening is in elk geval dat rijstwafels goed voor je zijn. Ze gelden als een gezond tussendoortje. Maar klopt dat positieve imago wel?

De rijstwafel, wie kent ‘m niet? Gemaakt van gepofte rijst en in allerlei verschillende varianten te vinden in de supermarkt tussen de ontbijtproducten. Van naturel en meergranen tot wafels met een laagje karamel, chocolade of yoghurt of opgeleukt met een kaassmaakje.

Geen broodvervanger

Een volwaardig voedingsproduct mag je de rijstwafel niet noemen. Als je een rijstwafel (5 gram) vergelijkt met een sneetje volkorenbrood (35 gram) zie je bijvoorbeeld dat de rijstwafel 0 gram vezels bevat, terwijl er in een boterham 2 gram aan vezels zit. Rijstwafels zijn daarom vooral geschikt als tussendoortje waarmee je een koekje of snack vervangt. Kies dan wel voor een naturel- of meergranenwafel, want de exemplaren met een smaakje of een zoet laagje bevatten suikers. En dan is er zeker weinig gezonds meer aan!

Voedingswaarde rijstwafel

1 rijstwafel (5 g) bevat:
Energie 19 kcal
Vet 0,1 g
Verzadigd vet 0 g
Eiwit 0,4 g
Koolhydraten 4,1 g
Vezels 0,2 g
Zout 0 g

Aangezien rijstwafels weinig voedingswaarde bevatten, kun je ze gerust als tussendoortje eten. Maar beter is er eentje te beleggen met wat groente of fruit, zodat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat is lekker op een rijstwafel?

Om ervoor te zorgen dat de rijstwafel langzamer wordt verteerd, is het verstandig om ‘m voedzaam én gezellig (want de rijstwafel wordt toch vaak saai gevonden qua smaak) te beleggen. Denk hierbij aan de volgende combinaties: ei met tapenade, hummus, avocado en geitenkaas, gerookte makreel met komkommer of kipfilet met fijngesneden selderij en bieslook.

Voor nog meer handige tips over gezond eten en het bereiken en behouden van een gezond gewicht zijn de vlogs van de Food Sisters op Libelle TV een aanrader. In onderstaande video stellen ze zich alvast aan je voor!

Bron | Voedingscentrum
Foto | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant