Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Ziek door pijnboompitten? Dit is hoe dat komt

ziek-door-pijnboompitten.jpg

Een salade net dat beetje extra smaak geven, of een heerlijke pesto zelf maken? Dat doe je het beste met pijnboompitten. Het water loopt ons al in de mond, maar toch blijkt dat je van deze pitjes flink ziek kunt worden. 

Maar hoe kan het dat je sommige pijnboompitten wel kunt eten, maar andere niet? En welke klachten kun je erdoor krijgen? De Keuringsdienst van Waarde zocht dit uit.

De herkomst van pijnboompitten

Pijnboompitten zijn in de supermarkt vaak erg prijzig. Maar wat maakt deze kleine pitjes dan zo speciaal? Ze groeien niet aan een boom, maar in een soort grote dennenappels. Door middel van een driedaags proces worden deze dennenappels opengebroken en zo kunnen de pitjes eruit worden gehaald. Deze speciale soort dennenboom wordt niet gekweekt, maar groeit alleen in het wild. De dennenappels moeten dus geraapt worden. Best een klus, vandaar dat redelijk hoge prijskaartjes. Er zijn twee landen die de meeste pijnboompitten leveren, en dat zijn China en Italië. 

Verkeerde boom

Bijna alle pijnboompitten die je hier in de supermarkt kunt kopen, komen uit China. Maar juist uit dit land komen ook wel eens foute pijnboompitten in de handel terecht. Het is namelijk zo dat de boom waar de pijnboompitten aan groeien erg lijkt op een andere boom. Maar de pitten van die boom zijn echter helemaal niet eetbaar. 

Ziek door pijnboompitten

Het kan zijn dat je wel eens zo’n verkeerde pijnboompit hebt gegeten. Je wordt er niet meteen doodziek van, maar je kunt wel een paar weken last hebben van een hele vervelende metaalsmaak in je mond. Hierdoor verlies je als het ware je smaak en kun je een tijd lang bijna niks meer proeven. Alles wat je eet en drinkt smaakt bitter. Komt je dit bekend voor, maar had je dit nog niet gekoppeld aan slechte pijnboompitten? Dat kan kloppen, dit verschijnsel komt namelijk vaak pas een paar dagen later tot uiting. 

Lees ook: Van deze notensoort kun je maar beter niet te veel eten

Hier moet je op letten

Wil je vermijden dat je ziek wordt van pijnboompitten? Dan kun je voortaan het beste voor Italiaanse pijnboompitten kiezen. Lees dus goed op de verpakking uit welk land ze komen. Je kunt de Italiaanse pijnboompitten vaak ook herkennen aan een duurdere prijs. Helaas is in de supermarkt vaak alleen de Chinese variant verkrijgbaar. Ga je toch voor Chinese pitten? Let dan even goed op het uiteinde van de pijnboompitten. Is deze donker van kleur? Dan kun je de pitten beter links laten liggen, want dan is de kans groot grote kans dat het dan namelijk een verkeerde is. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|Keuringsdienst van Waarde
Beeld|iStock

Ook interessant