Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Worstenbroodje wordt cultureel erfgoed

worstenbroodjes.png

Het Brabantse worstenbroodje krijgt eindelijk de erkenning die het verdient. Sinds deze week behoort het broodje namelijk tot het cultureel erfgoed van Nederland!

Het worstenbroodje en de bijhorende cultuur kregen deze week een plek op de lijst met zogenoemd immaterieel erfgoed van Unesco. Dat is een lijst met zaken en tradities die als waardevol worden beschouwd en bescherming verdienen. Ook Koningsdag en de Vierdaagse in Nijmegen komen er bijvoorbeeld op voor.

De traditie achter het worstenbroodje

Het broodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in een rolletje deeg te verpakken en dat af te bakken. In eerste instantie werd het alleen gegeten op feestdagen, zoals na de nachtmis met Kerst en tijdens carnaval. Wanneer het eten van het broodje een echt gebruik werd, is niet helemaal duidelijk. Wel dat het inmiddels het hele jaar door wordt gegeten; er zouden jaarlijks maar liefst 25 miljoen worstenbroodjes over de toonbank gaan.

(Bron: metro.nl, omroepbrabant.nl)

Zelf worstenbroodjes maken? Het recept van Heel Holland Bakt:

Wat heb je nodig?
(
Voor 10 broodjes)

Deeg
– 175 g meel voor witbrood
– 8 g verse gist of een ½ zakje instantgist van 7 g
– 3 g zout
– 20 g boter
– 1 tl kristalsuiker
– 90 ml ijswater

Vulling
– 300 g gehakt (200 g runder- en 100 g varkensgehakt)
– 1 el havermout, fijngemalen in de vijzel
– 5 g zout
– 2 el tomatenketchup
– 1 biologisch ei

Afwerking
– 1 biologisch ei, losgeklopt

Zo maak je het!

Maak een kuiltje in het meel en doe daarin de gist, het zout, de boter en suiker. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed het geheel dan in circa 8 min. tot een samenhangend deeg. Laat het deeg afgedekt 15 min. rijzen.

Meng het gehakt met de havermout, het zout, de ketchup en het ei tot een egale massa. Vorm hiervan 10 worstjes van circa 8 cm lang. Verdeel het deeg in 10 balletjes van gelijke grootte en laat ze afgedekt 10 minuten rijzen.

Rol de balletjes uit tot lapjes van 8 x 12 cm, leg er een gehaktworstje op en duw de naden goed aan. Laat de worstenbroodjes nogmaals 30 minuten afgedekt rijzen.

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 250 °C.

Bestrijk de worstenbroodjes met losgeklopt ei en bak ze in circa 10 min. goudbruin en gaar.

Meer baktips?

Heel-Holland-BaktDit recept is afkomstig uit het boek ‘Heel Holland Bakt’, hét boek van de tv-serie, met recepten en bakgeheimen voor elke thuisbakker. Het boek is te bestellen voor € 24,99 via Bol.com

 

 

 

 

Ook interessant