De lekkerste koekjes zijn natuurlijk zelfgebakken, en veel mensen zijn dol op een flinke vleug zout bij zoet. Kijk maar naar een chocoladereep met karamel en zeezout, zoute en zoete popcorn gemengd en zelfs ijs met zeezout.
En dus is onze tip om wat van deze verrassende zoute snack toe te voegen als je weer eens zelf koekjes bakt. We hebben het over pretzels of zoute stengels.
Zelfgebakken koekjes
Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor suiker en vet, omdat we deze stoffen nodig hebben om te overleven. Het zout in een product zorgt ervoor dat het lastig is om ervan af te blijven. Al met al zorgt het combineren van zout en zoet ervoor dat het voor veel mensen bijna onweerstaanbaar wordt, wat de enorme populariteit van de smaakcombinatie verklaart.
Daarnaast laat zout meer dingen naar zichzelf smaken, oftwel: hierdoor komen de eigenschappen meer naar voren. Brood zonder zout zou flauw zijn en bij taart zonder een snufje zout mis je iets. Alles wat dus goed is aan zoetigheid kun je naar voren laten komen door een beetje zout toe te voegen.
Daarnaast voegen pretzels of zoute stokjes nog een lekkere crunch toe aan je baksel. Vrijwel elke textuur die extra body geeft vinden we lekker. Je kunt het gewoon grof hakken of breken en toevoegen aan je koekjesdeeg op het moment dat je er bijvoorbeeld chocolade of noten aan toe zou voegen.
Triple chocolate chip cookies
Probeer eens déze triple chocolate chip cookies met drie soorten chocolade (melk, puur en wit). Voeg 1 à 2 handjes gezouten pretzels toe aan het beslag en deze zelfgebakken koekjes zijn een gegarandeerd succes!
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.