Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zelf zuurtjes maken

snoeppot.png

Je kunt zuurtjes in elk gewenste kleur en smaak maken. Omdat je bij het vormen en knippen ervan snel moet werken, is het handig (en ook wel zo gezellig) om ze samen met iemand anders te maken.

Benodigdheden om zelf snoep te maken, zoals glucosestroop, vormpjes en lollystokjes kun je kopen in taartenshops, kook- en bakwinkels en via internet. Ook voor een goede suikerthermometer kun je hier terecht. Een tip bij het maken: lees eerst het recept helemaal door.

Wat heb je nodig?

(voor 45-50 stuks)
– 2x 200 g kristalsuiker
– 2x 125 ml water
– 2x 70 g glucosestroop
– (2x 1tl citroenzuur)
– enkele soorten levensmiddelenaroma (sinasappel, framboos) naar smaak
– levensmiddelenkleurstof (oker/geel, koraalrood/roze) naar wens
– plantaardige olie

Zo maak je het:

Verwarm in een pannetje met dikke bodem 200 g suiker, 125 ml water en 70 g glucosestroop op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Zet een suikerthermometer in de pan en breng aan de kook. Laat de siroop 45- 50 minuten door koken tot een temperatuur van 149 graden is bereikt (stadium van harde kraak).
Zet na tien minuten een tweede pannetje op, ook met 200 g suiker, 125 ml water en 70 g glucosestroop en kook als hiervoor.

Neem de suikerstroop van het vuur en laat 1 minuut rusten, zodat de belletjes wegtrekken. Voeg eventueel citroenzuur toe. Schenk de mengsels in twee hittebestendig kommetjes, bijvoorbeeld glazen dessertschaaltjes en voeg aan de kommetjes het gewenste aroma en kleurstof toe. Giet de suikermassa op een werkblad bekleed met papier dat dun is bestreken met olie en laat iets afkoelen.

Duw met een metalen schraper de massa naar elkaar toe en vorm, zodra je de massa met je handen kunt vastpakken, van elke soort een dunne rol. Knip de rol direct met behulp van een schaar in stukjes en laat de zuurtjes helemaal hard worden. Bewaar ze in een afsluitbare trommel.

Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten en 15 minuten afkoelen.

Ook heel leuk om zelf te maken:

Lolly’s met eetbare bloemen

Zelf maken: de heerlijkste snoepinspiratie

Meer lezen?

Dit recept komt uit Margriet 36, daarin vind je nog meer lekkere recepten om zelf snoep te maken. Gemist? Hier kun je hem online bestellen via Tijdschrift365.nl

Ook interessant