Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Vergeet diepvriespizza: zo maak je zélf pizzadeeg en tomatensaus

zo-maak-je-gemakkelijk-zelf-pizzadeeg-en-tomatensaus.jpg

Knapperige bodem, zachte topping… Pizza’s zijn het allerlekkerst als ze net uit de oven komen. Al helemaal als ze vers en zelfgemaakt zijn! Kies voor één soort of maak voor iedereen zijn of haar favoriet. Maar het begint natuurlijk allemaal met de basis, het pizzadeeg en de daarbijhorende tomatensaus.

Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit gemakkelijk zelf kunt maken.

Benodigdheden pizzadeeg (voor 2 grote of 4 kleine pizza’s)

  • 325 – 350 g (ijs)water
  • 450 g pizzabloem type 00 + extra om te bestuiven
  • 50 g fijngemalen griesmeel van harde (durum)tarwe
  • 10 g zout
  • 2 g instant gist

Extra nodig:

  • handmixer met deeghaken
  • huishoudfolie
  • bakplaat of platte schaal die in de koelkast past
  • 2 schone theedoeken zonder wasmiddelgeur
  • grote plastic zak
  • deegroller

Zo maak je het pizzadeeg

Een dag van te voren:

  1. Meng het ijswater en de bloem kort tot er geen droge plekken meer in het deeg zitten. Dit gaat het best met een mixer met deeghaken, maar kan ook prima met de hand. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het minimaal 45 minuten rusten.
  2. Meng nu eerst het zout door het deeg, tot het opgenomen is en er geen korreltjes meer zichtbaar zijn. Herhaal daarna hetzelfde met de gist. Dek het deeg weer af en laat het minimaal 12 uur rusten in de koelkast, maar langer kan ook (tot 30 uur).
  3. Het deeg moet luchtig en licht aanvoelen, maar nog steeds wat kracht hebben als je het aanraakt. Voor extra kracht sla je het deeg tussendoor 1 tot 3 keer om.

Op de dag dat je pizza gaat bakken:

  1. Bestuif 2 uur voor je wilt gaan bakken het werkblad met een heel dun laagje bloem.
  2. Verdeel het deeg in 2 tot 4 gelijke stukken.
  3. Vorm bolletjes van het deeg door je handen bovenop het deegstukje te leggen en snel te draaien. Geef hierbij een klein beetje druk met je hand naar beneden zonder het deeg al te veel aan te raken. Breng je vingers langzamerhand richting de onderkant tijdens het draaien, zodat het zich tot een bolletje vormt.
  4. Bedek de bakplaat met een doek, bestuif met wat tarwegriesmeel en leg de bolletjes er met voldoende tussenruimte op. Dek af met de tweede doek en trek de plastic zak over de bakplaat met de deegballetjes. Laat minimaal 2 uur rusten buiten de koelkast, dit is de narijs.

Lees ook:
Zelf brood bakken? Dit zijn de meest gemaakte fouten

Vlak voor je de pizza wilt eten:

  1. Verwarm de oven voor op 250 °C (onder- en bovenwarmte). Bestuif het werkblad dun met tarwegriesmeel. Rol eerst voorzichtig met behulp van een deegroller het deeg gelijkmatig uit in alle richtingen. Dit doe je door het deeg steeds een kwartslag te draaien. Let er wel op dat je de gassen er niet al te erg uit het drukt, met name langs de randen.
  2. Vorm het laatste deel met je handen of gebruik de zwaartekracht om het deeg uit te rekken. Laat het deeg bijvoorbeeld een beetje over de rand van het aanrecht hangen. Het deeg is elastisch genoeg als het na het uitrollen niet weer samentrekt of scheurt.
  3. Strooi wat tarwegriesmeel op een houten pizzaschuif of een schieter waarmee je straks de pizza in de oven schuift.
  4. Leg er een pizzabodem op en beleg dun met een van de onderstaande toppings. Bak de pizza’s in het midden van de oven in 3 tot 6 minuten gaar en knapperig.

Lees ook:
Pizza over? Dít is de beste manier om hem op te warmen

Benodigdheden tomatensaus (voor 200 milliliter)

  • 2 – 3 el milde olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 blik fijne tomatenpulp (inh. ± 425 ml)
  • blaadjes van 1 takje verse oregano, fijngehakt of ½ tl gedroogde oregano
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • ersgemalen peper, zout

Zo maak je de tomatensaus

Bereidingstijd: ± 10 min. + ± 15 min. inkoken

  1. Verwarm in een koekenpan de olie niet te heet.
  2. Voeg de knoflook toe en bak tot deze licht begint te kleuren.
  3. Voeg dan de tomatenpulp, een klein scheutje water, de oregano en de azijn toe.
  4. Laat op laag vuur inkoken tot de gewenste dikte en breng op smaak met peper en zout.

Recepten | Gees van Asperen
Beeld | Getty Images

Dit artikel verscheen in Margriet 2021-24. Je kunt deze editie nabestellen via lossebladen.nl.

Ook interessant