Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Maak ze lekker zelf: De échte pepernoten!

pepernoten-uit-zalig-zoet.jpg

We hebben het altijd over pepernoten, terwijl we vaak de knapperige kruidnoten bedoelen. Het recept voor kruidnoten is bijna overal te vinden, je kunt zelfs glutenvrije kruidnootjes bakken. Het recept voor pepernoten is daarentegen iets minder bekend. 

Wil je deze sinterklaaslekkernij ook zelf thuis maken?

Zelf pepernoten bakken? Dit heb je nodig
(voor circa 50 pepernoten)

  • 250 gram bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder of 1/2 tl. baksoda (natriumbicarbonaat) (weten wat het verschil is?)
  • een snufje zout
  • 100 ml honing
  • 1 el stroop
  • 1 lange peper of 4 zwarte peperkorrels
  • 4 kruidnagels of 1 afgestreken theelepeltje kruidnagelpoeder
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 1 tl geraspte nootmuskaat
  • 1 tl kardemompoeder of 3 kardemompeulen
  • 1 tl anijszaadjes
  • ca. 2 dl water
  • beetje plantaardige olie

Zo maak je het

Maak eerst het specerijenmengsel door alle specerijen in een vijzel fijn te malen. Doe de honing, als hij wat harder is, in een steelpannetje en smelt deze, eventueel samen met de stroop. Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en voeg een snuf zout toe. Roer er de specerijen door en vervolgens de honing en stroop.

Zet wat water op totdat het flink warm is – het hoeft niet te koken – en voeg ongeveer 1 dl van dit hete water toe aan het bloemmengsel. Kijk of je het al kunt kneden. Is het nog te droog, voeg dan voorzichtig net zo veel water toe tot je een soepel deeg krijgt. Omdat je warm water gebruikt, hoef je het deeg hierna niet te laten rusten.

Zet de oven op 180 graden Celsius en vet een – liefst vierkant – bakblik in van 20 bij 20 cm met de olie, of maak gebruik van een bakpapiertje. Maak nu kleine balletjes ter grootte van een knikker en zet ze tegen elkaar aan in het bakblik. Zodra alle balletjes zijn gemaakt, nog even bestrijken met een kwastje met water. Je kunt ook melk gebruiken, dat geeft een mooier korstje, maar is niet traditioneel.

Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en laat de pepernoten ongeveer 15 à 20 minuten bakken. Kijk na 15 minuten of ze niet te bruin worden. Bewaar de pepernoten – als ze niet meteen opgaan – in een koekblik.

 

Wist je dit?

Vroeger werden pepernoten met muntjes vermengd. Net zoals kruidnootjes doen pepernoten denken aan muntjes. Dit verwijst naar een verhaal over Sint-Nicolaas die bij drie arme zusters op bezoek kwam waarvan de vader de bruidsschat niet kon betalen. Hierdoor konden ze niet huwen. Sinterklaas wierp ze een handje munten toe, waardoor zij toch konden trouwen.

Deskundigen verschillen van mening of het ‘peper’ in pepernoten echt naar peper of naar specerijen in het algemeen verwijst.

Zalig zoetDit recept is afkomstig uit het boek Zalig Zoet’, van Vanessa van Koppen. ISBN 9079956252. O.a. te verkrijgen bij bol.com.

In Zalig Zoet vind je 60 recepten voor rond de feestdagen uit diverse windstreken. Behalve heerlijke en maakbare recepten, biedt dit bakboek achtergrondinformatie over de herkomst en symboliek van de feestdagen en het gebak of brood.

 

Ook interessant