Eten

Zelf melkbrood maken? Volg dan dit recept

zelf-melkbrood-maken.jpg

Ineens is het razend populair: Japans melkbrood. Ook wel Hokkaido milk bread genoemd. Misschien heb je ‘m al eens voorbij zien komen, zo niet dan kun je dit soort brood herkennen aan de brioche-achtige uitstraling. Superluchtig witbrood dat er niet alleen als een soort wolkjes uitziet, maar ook de structuur doet hieraan denken. Loopt het water je al in de mond? Mooi want dit melkbrood kun je ook zelf maken. 

Wat is melkbrood precies? 

Brood bakken lijkt een nieuwe trend; van zuurdesem tot bananenbrood, we hebben het er maar druk mee. En ook de ene na de andere foodhype vliegt ons om de oren. Van het populaire Dalgona koffiedrankje en variaties hierop tot het Japanse melkbrood dat iedereen zelf probeert te maken. Dit brood, dat met een hele luchtige structuur, ook wel met wolken wordt vergeleken dankt zijn naam aan de yudane method. Dat houdt in dat brooddeeg uit twee delen bestaat, namelijk; tangzhong roux en brooddeeg. Het melkbrood is boterachtig en vol van smaak. En ondanks dat het misschien afschrikt dat het uit twee delen bestaat, is het niet heel moeilijk om zelf te maken. Het kost je alleen wel wat tijd.

Melkbrood zelf maken 

Wil je zelf aan de slag met het maken van melkbrood? Dan moet je er wel wat geduld voor hebben. Want voor de luchtige structuur moet het deeg rijzen. Erg veel rijzen. Maar voordat je daar mee aan de slag gaat maak je eerst de roux. Dit doe je door het water, de melk en het tarwebloem te verwarmen tot 65 graden Celsius. Hierbij houd je de verhouding van één deel tarwebloem op vijf delen water of melk aan. Bijvoorbeeld 125ml water of melk en 25 gram bloem. Je kunt ook de helft water en de helft melk doen. 

Lees ook: Nergens meer bloem te vinden? Déze alternatieven werken net zo goed

Tangzhong roux maken

Meng de bloem en het water en/of de melk in een pannetje en roer dit met een houten lepel of garde door elkaar. Zodra de klontjes uit je mengel zijn kun je het pannetje op het vuur zetten. Hierbij is het belangrijk dat je blijft roeren. Zodra je de papperige structuur krijgt en het geheel tot 65 graden is verwarmd, kun je het mengsel in een kom doen en afdekken met wat folie. Vervolgens is het tijd voor de rest van het brooddeeg. 

Brooddeeg maken

Voor de rest van het deeg heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 270 gram sterke tarwebloem
  • 40 gram kristalsuiker
  • 4 gram zout
  • 5 gram melkpoeder
  • 18 gram verse gist of 6 gram droge gist
  • 1 losgeklopt ei
  • 30 ml room
  • 25 ml melk
  • 25 gram boter

Aan de slag

De ingrediënten voeg je, op de boter na, allemaal samen en kneed je tot een deeg. Hier voeg je ook de tangzhong roux aan toe. Pas wanneer het deeg één geheel is voeg je de zachte boter toe, zodat je deeg elastisch wordt. Dit laat je vervolgens in een met olie ingevette kom zo’n 45 minuten rijzen. Duw hierna de lucht uit het deeg en maak drie gelijke bollen. Deze laat je ook weer een kwartier rusten. Je zult dus wel eventjes geduld moeten hebben. Maak van de bollen een ovaal en rol ze met een deegroller uit tot ongeveer 30 centimeter in de lengte. Vervolgens rol je het deeg langs de kortste zijde op en leg je ze naast elkaar in de bakvorm. Dit laat je nog een half uur in de vorm rijzen, terwijl je de oven voorverwarmt op 180 graden Celsius. Smeer het brood in met een losgeklopt ei en bak het in ongeveer 30 minuten tot een mooi wolkachtig melkbrood. Mocht dit je te snel gaan, dan kun je ook nog eens rustig een instructiefilmpje zoals hieronder bekijken. Let wel op: in onderstaand filmpje worden weer andere verhoudingen gebruikt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 24Kitchen, Wereldrijs
Beeld | iStock

Ook interessant