Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zelf jam maken

zelf-jam-maken.jpg

Na een middag wildplukken kan het zijn dat je mandje gevuld is met allerlei heerlijk fruit. Of heb je gewoon zin om dat fijne zomerse gevoel mee de herfst in te nemen? Maak dan eens een frisse en zoete jam om de donkere dagen wat lichter te maken. Margriet.nl helpt je op weg met een basisrecept, variaties en tips!

Basisrecept jam
–    1 kilo fruit
–    1 kilo geleisuiker
–    het sap van 1 citroen
–    4 glazen potten

Bereidingswijze
Maak 1 kilo fruit schoon en snijd het in stukjes. Doe het fruit in een lage brede pan (het liefst met een dikke bodem) en roer het sap van een citroen en de geleisuiker erdoor. Breng het geheel aan de kook op een laag vuur en laat het ongeveer 25 tot 30 minuten koken tot het een temperatuur van 105 graden Celsius bereikt. Dit controleer je met een keukenthermometer. Als de jam klaar is, giet je het meteen in afsluitbare glazen potten. Sluit de potten direct af met de deksel en zet ze op de kop. Door de hitte ontsmet je de deksel en wordt de overtollige lucht uit de pot gedrukt. Dit bevordert de houdbaarheid van de jam.

Op een donkere koele plek is de jam minimaal 6 maanden houdbaar. Geopend en in de koelkast ongeveer 1 maand.

Variëren maar!

Bosvruchtenjam
250 gram aardbeien, 250 gram blauwe bessen, 250 gram frambozen, 250 gram bramen.

Ananas-frambozenjam
750 gram ananas en 250 gram frambozen.

Appel-pompoenjam
500 gram pompoen, 500 gram appel, 1 mespunt kaneel- en 1 mespunt gemberpoeder.

Tips
Maak aardbeien (en ander fruit dat gemakkelijk vocht opneemt) schoon met een natte doek in plaats van onder de kraan.  Zo voorkom je dat je jam waterig wordt.

Wil je graag jam met natuurlijke suikers? Voeg dan na het koken een scheut ahornsiroop toe en laat de suiker in de kast staan.

Ook interessant