Vis kun je op verschillende manieren bereiden. Stoven, roerbakken, frituren, op de barbecue, zelfs in de magnetron zijn er mogelijkheden. Maar de meest gangbare manier blijft toch bakken in de koekenpan. Dat klinkt heerlijk simpel, maar er zijn nog enkele handige tips waarmee je helemaal zeker weet dat er niets kan mislukken.
Eerst zouten
Het Visbureau raadt aan om de vis vóór de bereiding al te zouten, behalve wanneer hij in de magnetron wordt bereid. Haal de vis een half uur voor bereiding uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur komt. Een vis die te koud wordt bereid, wordt namelijk onregelmatig gaar. Door de vis meteen te zouten, verbetert de textuur omdat het overtollige vocht aan het visvlees wordt onttrokken. Na de bereiding van de vis voeg je peper en andere kruiden toe, behalve bij stoven, pocheren of het bereiden in pakketjes.
Bekijk ook bovenstaande video voor het perfecte gebakken visje.
Bakken van de vis
Gebruik voor het bakken van kleine vissen, moten vis en filets boter, olie of vloeibare margarine. Een combinatie (half boter – half olie) kan natuurlijk ook. Het is belangrijk dat het vet goed heet is als je de vis eenmaal gaat bakken. Na een paar minuten is de vis al klaar. Wil je een gepaneerd visje? Wentel de vis dan voor het bakken door de bloem.
Vis bewaren
Het is belangrijk om vis goed te bewaren, zodat de smaak en kwaliteit behouden blijven. Dus doe de vis dus meteen bij thuiskomst in de koelkast of vriezer of eet hem direct op. Wil je weten welke vis je hoe lang moet bakken? Bekijk hieronder de bereidingstijden.