Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zelf brood bakken? Dit zijn de meest gemaakte fouten

zelf-brood-bakken.jpg

We zijn massaal aan het bakken geslagen. Vooral bananenbrood lijkt ontzettend populair, maar mensen gaan ook met veel ‘normale’ broodrecepten aan de slag. Het lijkt vaak niet zo lastig en qua ingrediënten en materiaal heb je ook niet veel nodig. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je zelf brood gaat bakken. 

Hierna word jij een echte meester in het brood bakken. 

Zelf brood bakken is nauwkeurig werk 

Naast dat het internet de afgelopen tijd vol staat met baksels en (bananen) brood, delen ook veel mensen hun mislukkingen op social media. Wil jij zelf aan de slag met het bakken van brood? Zorg dan dat je beginnersfouten voor bent. Volgens Rutger van den Broek, de eerste winnaar van ‘Heel Holland Bakt’ zijn er een aantal basisregels als je zelf brood wilt bakken. Eén van de meest gemaakte fouten bij brood bakken is dan ook dat mensen afwijken van het recept. Brood bak je namelijk niet uit de losse pols, of vooral op gevoel. Nee, het gaat om precisie van je meetwerk. Dus geen snufje dit of handje dat. Nauwkeurigheid is de sleutel tot succes.

Goed kneden 

Als je alle ingrediënten tot op de millimeter hebt afgemeten is het tijd om het geheel tot een brood te kneden. En ook daar zitten haken en ogen aan. Als je je brood namelijk niet goed kneedt, zal het brood nooit luchtig worden. Die fout maken veel mensen bij het brood bakken, waardoor ze niet de juiste structuur krijgen. Rutger legt uit dat de gluten tijdens het kneden zorgen dat je brood elastisch wordt en lucht tijdens het rijzen vasthoudt. Gebruik daarom de juiste kneedtechniek. Dat doe je door het deeg met je handpalmen te duwen en het steeds weer tot een bol te vouwen. Die draai je elke keer een kwartslag, waarbij je het duwproces weer herhaalt. Een goed brood kneden duurt ongeveer een kwartier, dus je traint er gelijk je spieren mee. Volgens meesterbakker Rutger weet je dat het deeg goed is als het zo dun is dat je de krant er doorheen zou kunnen lezen. 

Lees ook: Gist overal uitverkocht? Met deze tips kun je tóch nog brood bakken

Rijstijd

Als je eenmaal uitgekneed bent, is het tijd om je brood te laten rijzen. Haastige spoed blijkt ook hier zelden goed. Een veel gemaakte fout bij zelf brood bakken is dat het deeg niet lang genoeg de tijd krijgt om te rijzen. Hoe langer je hier de tijd voor neemt, hoe meer smaak het brood heeft. Een echte bakker geeft het brood hier soms wel twee dagen de tijd voor, maar twee uur is voor je eigen brood ook voldoende. Kies hierbij voor een tochtvrije plek die niet te koud is. Rutger tipt om het deeg op een rooster in een oven die uit staat te leggen met daaronder een schaal kokend water. Door de combinatie van warmte en vocht rijst het brood extra goed. 

Eerste Hulp Bij Misbaksels

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar blijkt het (brood) bakken toch niet zo eenvoudig als een recept deed klinken? Dan is er sinds kort een Eerste Hulp Bij Misbaksels hotline in het leven geroepen. Je kunt hulp vragen van SUNT, de organisatie die zich inzet om jouw misbaksels te redden, via de chatfunctie op hun website, een berichtje op WhatsApp te sturen of via de hashtag #heelhollandbakterniksvan op social media te gebruiken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 24kitchen
Beeld | iStock

M18

Margriet 18 ligt in de winkels, en dit extra nummer staat volledig in het teken van 75 jaar vrijheid. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant