Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zó kun je gemakkelijk zelf heerlijk bladerdeeg maken

zo-kun-je-gemakkelijk-zelf-bladerdeeg-maken.jpg

Bladerdeeg koop je meestal bevroren in plakjes, of opgerold vanuit de koeling in de supermarkt. Maar wist je dat het makkelijker is, dan je waarschijnlijk denkt, om zelf bladerdeeg te maken? We geven toe dat het éven wat werk is, maar moeilijk is het zeker niet.

En de ingrediënten zijn ook nog eens heel gemakkelijk te krijgen, dus ideaal om eens te proberen op een rustige dag.

Zelf bladerdeeg maken

Van appelflappen tot hartige taart en van kaasstengels tot pasteitjes: je kunt van alles met bladerdeeg maken. Natuurlijk is de variant uit de winkel prima voor op een drukke dag of als je niet zo’n keukenprinses bent, maar het is echt leuk om eens zelf bladerdeeg te maken. Het is gemakkelijker dan je denkt, en ook nog eens heerlijk. Je moet er wel even de tijd voor nemen: koelen, toeren, weer koelen, en weer toeren. Het duurt dus even, maar dan heb je ook wat. Speciale ingrediënten of bijzondere keukenattributen heb je overigens niet nodig om zelf bladerdeeg te maken; het meeste heb je waarschijnlijk wel in de (koel)kast staan.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram bloem + wat extra om het deeg op uit te rollen
  • 250 gram boter (waarvan 200 gram koud, en 50 gram op kamertemperatuur)
  • 5 gram zout
  • Ongeveer 125 – 150 milliliter water

Overige benodigdheden: een keukenroller, bakpapier of plastic folie en eventueel een mixer.

Lees ook:
Op zoek naar een slank alternatief voor bladerdeeg? Probeer filodeeg

Zo maak je bladerdeeg

  1. Maak eerst het deeg: Je begint met het bereiden van het deeg. Daarvoor voeg je de bloem en zout toe aan een grote kom. Snijd vervolgens de vijftig gram boter (op kamertemperatuur) toe aan het deeg en ongeveer 125 milliliter water. Kneed dit met je handen (of met een mixer of keukenmachine) tot een mooi deeg. Heb je wat meer water nodig om een deegbal te kunnen maken? Voeg dan de overige 20 – 25 milliliter toe. Verpak het deeg in plasticfolie en laat dit een half uur koelen.
  2. Boter voorbereiden: De overige 200 gram koude boter ga je later aan het deeg toevoegen, maar het is te dik om zo in het deeg te rollen. Doe deze boter daarom tussen 2 vellen bakpapier, en rol dit met de deegroller tot een plak van ongeveer één centimeter dik. Leg de boter terug in de koelkast tot je ‘m gaat gebruiken.
  3. Deeg en boter combineren: Haal na dertig minuten het deeg en de plak boter uit de koelkast. Zorg dat deze ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Strooi vervolgens wat bloem over je werkplek en rol het deeg uit tot een vierkant van ongeveer één centimeter dik. Leg de koude platte boter in het midden en leg de punten van het deeg over de boter heen. Zorg dat de boter helemaal bedekt is met deeg.
  4. Maak de eerste toer: Rol het deeg nu langzaam uit tot een lange plak, die drie keer zo lang is als het breed is. Een dikte van één tot anderhalve centimeter is goed. Vouw nu het deeg in drieën: de beide uiteinden van de plak vouw je naar het midden. Draai het opgevouwen deeg een kwartslag, en draai het daarna – in dezelfde richting – nog een keer in drieën. Dit was je eerste zogenoemde toer, wat ervoor zorgt dat bladerdeeg zo veel luchtige laagjes heeft. Verpak het deeg nu in plastic folie, en laat minimaal een uur rusten.
  5. Herhaal dit nog twee keer: Haal na een uur het deeg uit de koelkast, en maak de tweede toer. Hiervoor herhaal je de stappen, zoals hierboven beschreven. Laat vervolgens het bladerdeeg weer een uur rusten, voor je aan een derde toer begint. Na de rustperiode na de derde toer, is het bladerdeeg klaar om te gebruiken!

Liever een video?

Misschien klinkt het zo nog wel een beetje ingewikkeld om zelf bladerdeeg te maken, dus zie je het liever in video? In deze FoodTube-video op YouTube wordt het duidelijk uitgelegd:

Inspiratie nodig voor gerechten?

Heb je nu helemaal zin gekregen om zelf bladerdeeg te gaan maken? Je kunt het natuurlijk gebruiken voor traditionele appelflappen, maar wat dacht je van een courgette-kevelsoep met een dakje van bladerdeeg of een pie met vis? In Margriet 13 (nu in de winkel) staan heerlijke gerechten met bladerdeeg. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m hier online zonder verzendkosten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | FoodTube, Patesserie, Carola bakt zoethoudertjes
Beeld | Getty Images

Ook interessant