Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zeezout uit Frankrijk

zeezout-uit-frankrijk.jpg

Een van de dingen die het leukst zijn om mee te nemen van een bezoek aan Frankrijk is: zeezout! Het maakt elke maaltijd lekkerder door de verfijnde smaak.

Zout is misschien wel de belangrijkste smaakmaker in de keuken! In vroeger tijden werd het zelfs gebruikt als betaalmiddel. Het woord ‘salaris’ betekent letterlijk: zoutrantsoen.

Twee van de meest bijzondere soorten zout uit Frankrijk komen uit de Guérande en de Camargue. Op beide plekken wordt al zout gewonnen sinds de Romeinse tijd. Ze gebruiken hiervoor kunstmatige meren, zoutpannen genoemd. Deze zijn ook te bezoeken, mocht je tijdens jouw vakantie nog in de buurt zijn!

Fleur le sel
Zeezout is er in fijne en grovere varianten. Een bijzondere soort is fleur de sel (letterlijk vertaald: bloem van zout). Dit is de nog wat vochtige toplaag van het zout dat met de hand wordt geschept van het gedroogde zout.

Guérande
Sel de Guérande is grijs zout dat aan de Franse Bretonse kust uit de zee gewonnen wordt. Dit gebeurt vlakbij het dorpje Guérande, waarvan de naam is afgeleid van het Bretonse Gwen Ran dat wit land betekent. Het is een eeuwenoud handmatig productieproces, dat zorgt voor een eerlijk natuurproduct.

Camargue
Fleur de Sel de Camargue is fijn, wit zeezout dat in de Provence met de hand gewonnen wordt in de Rhône-delta. Dit zout zit meestal in een klein rond kartonnen potje met een kurkdeksel en het is beroemd door zijn verfijnde smaak. Op het potje staat het bedrijf dat het zout heeft gewonnen. Het is vooral lekker om het na bereiding over het eten te strooien.

Zeezout is de laatste jaren steeds beter verkrijgbaar in Nederland: de grotere supermarkten verkopen soms al de bekende blauwe en rode bussen van La Baleine. De beide bijzondere soorten zout die hierboven staan, zijn redelijk goed verkrijgbaar in delicatessenwinkels.

Ook interessant