Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zeezout is niet gezonder dan tafelzout

zeezout-is-niet-gezonder-dan-tafelzout.jpg

Wat is het verschil tussen keukenzout en zeezout?

Volgens onderzoekers zit er weinig verschil tussen tafelzout en zeezout. Ondanks het grote prijsverschil bevatten zij hetzelfde belangrijkste ingrediënt: 100 procent natriumchloride. Waarom geloven mensen dat zeezout gezonder voor ons is?

Mineralen
Onderzoekers zeggen dat zeezout maar liefst 19 keer duurder kan zijn dan keukenzout, terwijl er bijna geen verschil tussen de twee soorten zit. Het verschil zit hem onder andere in de mineralen. Het aandeel van andere mineralen in zeezout is zo weinig dat de hoeveelheid keukenzout en zeezout geen verschil uitmaakt op je nieren en dus ook op je bloeddruk en je hart- en vaatstelsel.

Verschillen
Het andere verschil zit in de manier waarop het zout wordt gewonnen. Zout uit de zee bevat iets meer mineralen dan normaal keukenzout, dat uit de bodem wordt gewonnen. Het verschil tussen de twee is kleiner dan veel mensen denken: een tiende van een procent. Zeezout is dus niet gezonder, het klinkt alleen verantwoorder.

Overbodig
Ben je bezorgd om je gezondheid? Dan kun je beter geen zout gebruiken. “Het is helemaal niet nodig om zout aan je eten toe te voegen”, zegt professor Graham MacGregor van The Wolfson Institute. “Er is zitten al genoeg zouten in fruit, groenten, vlees en vis.”

Ook interessant