Dit heerlijke recept komt uit het kookboek Groente! van topkok Niven Kunz: ‘Ik ben dol op de aardesmaak biet. Rood, geel, wit en vooral in het voorjaar als er weer jonge bosbietjes zijn.’
Dit heb je nodig
voor 4 personen, 25 minuten bereidingstijd
2 sjalotten
200 g witte quinoa
400 ml bietensap
400 g gekookte rode bieten
400 g geitenkaas
400 g stoofperen
20 witpuntradijsjes
6 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
120 g eikenbladsla, gewassen
60 g bietenblad
20 g radijsscheuten
zonnebloemolie om te bakken
Zo maak je het
Snipper de sjalotten en fruit de helft aan in een scheut zonnebloemolie. Voeg de quinoa toe en laat kort meefruiten. Voeg het bietensap en een snuf zout toe en laat de quinoa op middelmatig vuur garen totdat het vocht is opgenomen en de quinoa beetgaar is. Laat afkoelen en snij intussen biet, geitenkaas, stoofpeer en radijs in grove stukken. Maak de dressing door de olijfolie te mengen met de balsamicoazijn.
Bouw de salade op door onderaan te beginnen met de eikenbladsla. Leg daarop de quinoa en de geitenkaas, radijs, stoofpeer en rode biet. Maak de salade af met bietenblad, de resterende sjalot, radijsscheuten en de dressing.
Over het boek
Dit recept komt uit Groente!, waarin Niven Kunz voor eens en altijd bewijst dat koken met groente (en fruit) spannender en vooral veel gemakkelijker is dan vaak wordt gedacht. De recepten in dit boek zijn eenvoudig te maken en de ingrediënten echt overal verkrijgbaar. Van avocado-makreelsalade en gepofte biet met aardbei tot risotto met bospeen of een paddenstoelensoep met walnoot: de verrassende twists zorgen voor een spectaculair resultaat. Voor iedereen die graag wil koken met groente in de hoofdrol, maar niet altijd weet hoe.
De jonge Niven Kunz heeft al sinds zijn 24ste een Michelinster en weet hoe hij groente moet laten schitteren in gerechten. Dat wordt gewaardeerd: zijn Restaurant NIVEN is al drie jaar op rij door vijfhonderd collega’s uitgeroepen tot ‘Beste Groenterestaurant van Nederland’.