Witte sliertjes op een mandarijn: opeten of niet? | Margriet
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Witte sliertjes op een mandarijn: opeten of niet?

De winkels liggen er vol mee, en rond deze tijd van het jaar zijn ze vaak op hun lekkerst: mandarijnen. Hartstikke handig vitaminebommetje om mee te nemen, maar als het op het pellen aankomt zijn de meningen verdeeld. Moet je die witte sliertjes op een mandarijn nou wel of niet opeten? 

Pulk jij eerst ook altijd alle sliertjes los, of eet je ‘m met draadjes en al? 

Witte sliertjes op een mandarijn

De een eet een mandarijn gewoon op met witte sliertjes en draadjes er nog aan, terwijl de ander ze er altijd met nauwkeurigheid af haalt. Sommige pellen zelfs het hele vliesje van het mandarijnpartje af. Maar in die witte sliertjes en vliesjes zitten juist veel pectine en vezels. Die zijn vooral bevorderlijk voor je spijsvetering. Dat bespaart je voortaan dus niet alleen een hoop pellen, maar door dit gewoon op te eten haal je ook nog net iets meer gezondheidsvoordelen uit je mandarijn.

Toch zijn er ook veel mensen die de witte sliertjes liever van de mandarijn blijven lospellen, omdat ze het vies vinden smaken. En dat kan goed kloppen, want deze kunnen soms een bittere smaak hebben. Daarbij geldt: hoe ouder de mandarijn, hoe bitterder de draadjes. 

Ingeblikte mandarijnen

Als je weleens mandarijnen in blik hebt gekocht, dan is het je vast opgevallen dat deze al ontdaan zijn van hun witte draadjes en vliesjes. Dat gebeurt met een bepaalde vloeistof waardoor de velletjes oplossen. Ook bij ingeblikte mandarijnen is de reden hiervoor dat de draadjes de smaak anders bitter kunnen maken. Vaak worden de partjes daarna op sap gezet, waarbij sommige fabrikanten voor de houdbaarheid extra suiker toevoegen. Ook als je geen fan bent van de witte sliertjes blijft het dus gezonder om ‘m toch echt zelf te pellen en ‘kaal’ te plukken. 

Lees ook: 4x waarom je vaker mandarijnen zou moeten eten

De juiste mandarijn kiezen

Als laatste kan het best een speurtocht zijn om in de supermarkt het beste netje met mandarijnen te bemachtigen. Je kunt natuurlijk moeilijk aan de buitenkant zien hoe de mandarijn zal smaken. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten om geen droge, flauwe of al bijna bij thuiskomst beschimmelde mandarijnen te kopen.

Kijk allereerst of de schil mooi glanst. Dit betekent dat ze behandeld zijn tegen schimmel, en daardoor langer houdbaar zijn. Voel vervolgens of de schil niet te los om de mandarijn heen zit. Dat is namelijk een teken dat de vrucht al te rijp is of erg droog van smaak zal zijn. Als laatste is de meest veilige optie om voor een netje met kleine mandarijnen te gaan. Deze zijn vaak iets zoeter van smaak dan de grotere exemplaren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | 24Kitchen, PuurGezond
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant