Eten

Recept van Anneke: Witlofrolletjes uit de oven

witlofrolletjes-uit-de-oven.jpg

Anneke Hopkins-Vermeer (56) emigreerde in juni 1984 naar Amerika, maar is van binnen nog een echte Hollander. ‘Dit recept doet me altijd denken aan Holland’. Ze maakt haar witlofrolletjes met een Amerikaanse twist!

Dit gerecht is goed voor 4 personen.

Dit heb je nodig:

  • 8 stronkjes witlof
  • 350 g geraspte gruyère
  • 150 ml melk
  • 8 grote plakken achterham
  • 2 el slagroom
  • versgemalen peper, zout

Extra nodig: ovenschaal

Bereidingswijze voor Witlofrolletjes uit de oven:

  1. Verwarm de oven voor op 210 °C (heteluchtfunctie met grill).
  2. Kook de witlof beetgaar in water met zout, laat uitlekken en snijd de kontjes eraf.
  3. Rol elk stronkje in een plak ham en leg ze naast elkaar in een ovenschaal.
  4. Verwarm de melk en voeg de kaas beetje bij beetje al roerend toe, totdat deze is opgelost en je een gladde saus hebt.
  5. Roer de room erdoor en breng op smaak met peper.
  6. Verdeel de kaassaus over de witlof en zet de schaal ± 15 min. in de oven of tot de kaassaus licht gekleurd is. De rolletjes zijn lekker met aardappelpuree of met krieltjes omgeschud met een klontje boter, fijngesneden bieslook en zoutflakes.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 15 min. oventijd

Tip: Kun je alleen dikke stronken witlof krijgen, halveer ze dan voor het koken en omwikkel ze met ham. Je hebt dan 16 plakjes ham nodig.

Ziet er goed uit!

Witlofrolletjes uit de oven

Recept | Dosia Brewer
Fotografie | Maarten van der Wal

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-12. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant