Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dít is waarom je tamme kastanjes wel kunt eten en wilde niet

dit-is-waarom-je-tamme-kastanjes-wel-kunt-eten-en-wilde-niet.jpg

Stiekem vinden we het nog net zo leuk als vroeger: kastanjes rapen. Maar als je ze meeneemt met het plan om ze later op te peuzelen, moet je oppassen. Er is namelijk een belangrijk verschil tussen wilde en tamme kastanjes.

Quest zocht de verschillen uit en die delen we graag met je.

Tamme kastanjes

Er zijn twee soorten tamme kastanjes in Nederland. Je hebt de Castanea sativa ‘Albomarginata’, die je herkend aan zijn langwerpige groene blad met witte rand. De ander, Castanea sativa, heeft volledig groene blaadjes met een zaagrandje. De bolsters waar de tamme kastanjes in groeien zijn in beide gevallen heel stekelig, zoals je op de afbeelding hiernaast ziet.

De tamme kastanje is heel gezond. Zo bevat het nootje veel vitamine C en vezels. Er zit weinig vet in en veel koolhydraten. De tamme kastanje smaakt zoet en wordt beschouwd als een lekkernij. Je kunt hem bakken, poffen of er puree van maken. 

wilde kastanje

Wilde kastanjes

De wilde kastanje kun je daarentegen niét eten. Er zijn in Nederland drie soorten wilde kastanjebomen: de witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), de rode paardenkastanje (Aesculus carnea) en de dubbelbloemige paardenkastanje (Aesculus hippocastanum ‘baumannii’). Die laatste geeft nooit vruchten, de andere twee wel. Je herkent een wilde kastanje aan de bolster die zichtbaar minder en kortere stekels heeft dan de tamme variant. Ook prikken deze niet zo erg. In de bolster zit vaak maar één kastanje, die bijna helemaal rond is.

Giftige stof

Deze kastanje smaakt niet alleen bitter, maar is ook giftig door de stof aesculine. Wanneer je deze chemische stof binnenkrijgt, kan het slijmvlies van je maag en darmen gaan ontsteken. Gelukkig is het niet levensgevaarlijk, maar ook niet erg prettig. Krijg je er grote hoeveelheden van binnen dan kun je zelfs diarree of slappe spieren krijgen, en in ernstige gevallen zelfs verlamd of bewusteloos raken. De stof aesculine zit overigens niet alleen in de kastanje zelf, maar ook in de bladeren van de boom. Je kunt hier dus ook geen thee van maken.

Lees ook:
Gratis én lekker: zo kun je zelf kastanjes klaarmaken

Paardenkastanjes

Pas daarom op bij het zelf rapen van kastanjes dat je niet per ongeluk een wilde kastanje meeneemt. In de herfst is het met name de witte paardenkastanje die zijn vruchten laat vallen en die je waarschijnlijk overal op de grond ziet liggen in het bos of het park. Zie je ergens een boom met bolle kastanjes in dikke groene schillen? Dan weet je vrijwel zeker dat je met de witte paardenkastanje te maken hebt. Leuk om je huis mee te decoreren of om mee te knutselen, maar niét om te eten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant