Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Waarom we volgens wetenschappers zo dol zijn op karamel-zeezout

karamel-zeezout.jpg

Begin jij spontaan te watertanden van de combinatie karamel met zeezout? Velen met je. Van repen tot paaseitjes en van stroopwafels tot pindakaas: karamel-zeezout verovert product na product. Waarom zijn zo veel mensen er gek op?

Daar is een wetenschappelijke verklaring voor.

Lang leve karamel-zeezout

De combinatie van karamel en zeezout werd eind jaren 70 op de markt gebracht door de Franse patissier Henri Le Doux. Hij mengde een klontje gezouten boter met karamel. En zo ontstond caramel au beurre salé. Dat leverde hem in 1980 de prijs op voor beste dessert van Frankrijk. Andere patissiers en chocolatiers namen de karamel-zeezoutsmaak over in hun lekkernijen: van bonbons tot en met macarons. En nu, vijf decennia later, komen er steeds meer gezouten karamel-producten bij. Stroopwafels, vla, pindakaas, ijs… en de melk-karamel-zeezout-chocoladereep van Tony’s Chocolonely, is nog altijd de best verkochte uit hun assortiment.

De onweerstaanbare combinatie van zoet en zout

Goed, het karamel-zeezout vliegt ons dus om de oren. Maar waarom vinden veel mensen de combinatie zo onweerstaanbaar? Wetenschappers komen tot een gemeenschappelijke conclusie: de combinatie van zoet, zout én vet maken dezelfde stofjes in de hersenen los als een shot heroïne. Dit bleek uit onderzoek van de Universiteit van Florida. Die stofjes worden ook wel endogene opioïden genoemd, en daar valt bijvoorbeeld het gelukshormoon endorfine onder. Dadels met spek bijvoorbeeld zouden volgens deze theorie hetzelfde effect kunnen hebben.

Lees ook:
Zeezout, maak plaats: dit ingrediënt maakt chocolade nóg lekkerder

Nostalgie

Ook onze psyche speelt een rol, verklaart foodtrendwatcher Nathalie Bekx tegenover Het Laatste Nieuws. “Karamel veroorzaakt een nostalgisch gevoel. Bij onze grootouders aten we zoetigheid en zelf zijn we de hartige chips-generatie. De combinatie van beide is een succes.”

Recepten met karamel-zeezout

Ben jij na het lezen van dit artikel alleen nog maar meer fan van gezouten karamel geworden? Op Margriet.nl vind je heerlijke karamel-zeezout-recepten, zoals deze:

Bron | Het Laatste Nieuws, MAX Vandaag
Beeld | Getty

Ook interessant