Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Wereldgerecht van de straat: krokante kip met granaatappelsalade uit Libanon

libanon-krokante-kip.jpg

Een van de leukste dingen van op vakantie gaan naar andere landen? Het eten! Elke regio of streek heeft zo zijn eigen gerechten met lokale ingrediënten, die heel anders smaken dan thuis. Om die te leren kennen, kun je het best gaan eten waar de locals eten. In een land als Libanon is dat bij een van de kleine eettentjes op straat. Nu alvast dat vakantiegevoel proeven? Met dit recept voor krokante kip met granaatappelsalade is het alsof je al in in Libanon bent!

VOORBEREIDING: 20 MINUTEN • BEREIDING: 30 MINUTEN • VOOR 4 PERSONEN

Dit heb je nodig:

  • 750 g kippendijfilets
  • 1 el olijfolie
  • 1½ el aleppopeper (aleppopeper staat ook bekend als pul biber of Turkse chilivlokken, o.a. verkrijgbaar bij de Turkse winkel)
  • 1½ el sumak (o.a. verkrijgbaar bij de Turkse winkel)
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • fijne rasp van 2 onbespoten citroenen
  • 2 el pijnboompitten
  • Griekse yoghurt, om te serveren

Voor de granaatappelsalade:

  • pitjes van ½ granaatappel
  • 1 kleine ui, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 1 grote handvol bladpeterselie
  • 1 tl sumak (o.a. Turkse winkel)

Deze boodschappen lekker snel in huis halen? Bestel de ingrediënten voor dit recept op ah.nl.

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Doe de kip, olijfolie, specerijen, knoflook en citroenrasp in een kom.
  • Bestrooi de kip ruim met zout en versgemalen zwarte peper en verdeel de stukjes over een bakplaat.
  • Bak de kip 25 tot 30 minuten totdat hij gaar is en mooi goudbruin aan de randjes.
  • Strooi  7 minuten voor je de kip uit de over haalt de pijnboompitten erover.
  • Meng voor de granaatappelsalade alle ingrediënten in een kom.
  • Serveer de kip met de granaatappelsalade, rijstvermicelli (rijstnoedels) en een flinke lepel yoghurt.

Dit kun je al van tevoren doen

  • Kruid de kip eerder op de dag, dek af en zet in de koelkast..
  • Je kunt de ingrediënten voor de granaatappelsalade snijden, maar meng ze pas vlak voor het serveren door elkaar. Week de ui in gezouten ijswater en zet in de koelkast om te voorkomen dat hij erg gaat ruiken.

Culinair expert Colette Beyne kan niet kiezen welk deel van dit gerecht zij het lekkerst vindt: de geurige, malse kip of de pittige granaatappelsalade: “Dit gerecht is een goed voorbeeld van de gezonde, boeiende Libanese keuken. Het lijkt alsof er heel veel chilivlokken in moeten, maar aleppopeper is vrij mild en geeft het geheel een heerlijke rokerige smaak. Gebruik je gewone chilivlokken, neem dan drie theelepels.”

Dit recept komt uit het boek My streetfood kitchen van Uitgeverij Good Cook.

Meer wereldgerechten van de straat vind je in Margriet 48/49-2016, ons dubbelnummer. Je kunt deze dubbeldikke Margriet bestellen via Tijdschrift365.nl.

Ook leuk om te lezen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant