Eten

Kooktip: welke ui moet je voor welk recept gebruiken?

welke-ui-moet-je-voor-welk-recept-gebruiken.jpg

Er zijn heel veel verschillende soorten uien te verkrijgen. Van een klein sjalotje tot een bosui en van een zoete tot een pittige rode ui. Maar wat is het verschil qua smaak tussen deze uiensoorten, en voor welk gerecht kun je welke ui het beste gebruiken?

We leggen je hier uit wat de beste keuze is, zodat je de smaak ervan optimaal kunt benutten.

Rode ui

De rode ui is van zichzelf vrij pittig van smaak. Deze uiensoort is het beste in rauwe gerechten te gebruiken en maakt iedere salade nét even wat specialer. Doordat deze ui ook nog eens die mooie dieprode kleur heeft, ziet je salade er direct een stuk feestelijker uit. Ook is deze variant lekker te gebruiken in zelfgemaakte dips.

Gele uien

Dit wordt als de ‘standaard’ uiensoort beschouwd, en is dan ook een veelzijdige. Je kunt deze soort herkennen aan de ietwat zachtere, toegankelijkere en lichtscherpe smaak. De gele ui is dan ook het beste te gebruiken in allerlei warme gerechten, zoals huisgemaakte stampot, soep en rijstgerechten.

Lees ook:
Dit is de beste manier om uien te karamelliseren

De zoete ui

Omdat de zoete ui de zoetste is van alle uien, is deze soort heel goed te gebruiken als topping op huisgemaakte burgers, maar ook om zelf gefrituurde uienringen mee te maken. En ben je fan van zoete stamppotjes, waar bijvoorbeeld appel of ananas in verwerkt is? Ook daar kun je deze zoete ui heel goed in verwerken.

Bosui

Bosui is te vergelijken met de lente-ui, en heeft een unieke smaak. De bosui heeft een typische frisse, lichtpittige bite, en wordt voornamelijk heel veel gebruikt in de Aziatische keuken. Maak je een eigen noedelsoep of rijsttafel? Dan mag bosui als topping zeker niet ontbreken. Gezien de frisse smaak is de bosui ook erg lekker in zomerse salades.

Zilveruitjes

De zilverui valt ook in de categorie ‘unieke smaak’. Veelal worden ze ingemaakt verkocht en gekocht, waardoor ze een typische, zure smaak hebben die met geen andere ui te vergelijken is. Deze ingemaakte variant is heerlijk als verrassend element in salades, maar ook bijvoorbeeld op een frietje. Rauw zijn ze ook te koop, je kunt ze meestal wel bij de groenteboer of speciaalzaak kopen. De rauwe zilverui is heerlijk in zelfgemaakte uiensoep, maar geeft ook gerechten als een boeuf bourguignon een heerlijke finishing touch.

Bron | Culy
Beeld | iStock

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ook interessant