Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Welke ui kun je het beste gebruiken voor in welk gerecht?

goed-uien2.jpg

Tijdens het koken gebruiken we vaak een uitje voor wat extra smaak. Maar vaak letten wij niet op welke soort ui we gebruiken. Dat is zonde, want elke ui heeft zijn eigen smaak en komt goed bereid het beste tot zijn recht. Daarom zetten wij voor jou op een rij welke ui je het beste kunt gebruiken in welk gerecht. 

Een verkeerd soort ui gebruiken kan een gerecht flink verpesten.

Gele ui

De gele ui heeft een bruine schil en is erg scherp. Het lekkerste is om deze te bakken. Hierdoor raakt hij zijn scherpte kwijt, maar behoudt hij wel de rijke smaak. De gele ui komt goed tot zijn recht in uiensoep, bouillons of stoofschotels.

Rode ui

Deze gezellige roodgekleurde ui is een stuk zoeter dan de gele. Dat komt door de hoge concentratie aan suiker. Hij is lekker om te versnipperen en rauw te eten, bijvoorbeeld door een salade of in een sandwich. Maar ook kun je ‘m goed grillen en fermenteren.

Zoete ui

Door het lage gehalte aan zwavel en suiker is deze ui zoet en licht van smaak. Hierdoor kun je de ui voor verschillende gerechten gebruiken. Zo kun je ‘m rauw eten op een broodje of verwerken in een ovenschotel.

Lente-ui

De lente-ui heeft een prei-achtige vorm en kun je op het kontje na helemaal eten. Hij heeft een lichte uiensmaak en is daardoor prima te gebruiken als garnering. Een extra voordeel aan de ui is dat je ogen niet gaan tranen tijdens het snijden.

Sjalotjes

Officieel zijn sjalotjes geen uien, maar ze smaken er wel naar. De sjalot heeft een subtiele en zachte smaak, hierdoor kun je ‘m goed verwerken in mildere gerechten. Doordat de ui klein is, kun je ‘m makkelijk versnipperen in een dressing of jus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron: Elle Eten
Beeld: iStock

Ook interessant