Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Van zilvervliesrijst tot risotto: deze soorten rijst gebruik je voor déze gerechten

welke-rijst-bij-welk-gerecht.jpg

Van risottorijst tot zilvervlies en van wit tot zwart: er bestaan duizenden verschillende soorten rijst. En blijkbaar kun je de ene soort beter niet zomaar vervangen voor een willekeurige andere variant. Maar welke soort rijst gebruik je dan bij welk gerecht? 

We leggen het je uit. 

Welke soort rijst gebruik je voor welk gerecht?

Het assortiment van de plaatselijke supermarkt bestaat niet alleen uit veel verschillende merken rijst, maar ook uit allerlei verschillende soorten. Met duizenden soorten rijst is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch maakt het echt verschil welke soort je kiest. Elke rijst heeft namelijk een eigen textuur, smaak en eigenschappen. Hierdoor maakt dat de ene korrel perfect voor een risotto en de ander ideaal voor sushi. Nu hoef je gelukkig niet al die duizenden soorten rijst uit je hoeft te kennen, maar er zijn drie categorieën waarin je rijstsoorten kunt indelen. Namelijk de lange, medium en korte korrel. 

Lange korrel

De eerste categorie rijst zijn langkorrelige rijstkorrels. Bijvoorbeeld basmati- of jasmijnrijst. Hoewel lange korrels ieder weer een verschillende textuur en aroma kunnen hebben, is het zetmeelgehalte van deze soorten relatief wel allemaal laag. Dat zorgt ervoor dat je lichte en droge rijst krijgt die niet plakt.

Korte korrel

Korte rijstkorrels zijn rond en zetmeelrijk. Hierdoor kleven de gekookte korrels snel samen. Dat maakt het makkelijk om met stokjes te eten. 

Medium korrel 

De medium korrel is iets korter dan de lange korrel, maar niet zo kort als korte korrels. Bijvoorbeeld Japonica, een rijstsoort die veel in Japan, China en Korea wordt gebruikt. Daarnaast valt hier ook de Italiaanse risottorijstkorrel onder. Deze soorten zitten tussen de droge lange rijstkorrel en de korte klevende korrel in. 

Het verschil tussen witte rijs en zilvervliesrijst 

Zowel witte rijst als zilvervliesrijst hebben lange korrels. Toch zit hier wel verschil in. Bij witte rijst wordt het vliesje en het kaf van de korrel verwijderd. Hierdoor zitten er weinig vezels in. Daarnaast geeft dit witte rijst een neutrale smaak, waardoor deze soort eigenlijk bij elk gerecht past. Vooral bij pittige gerechten is dit een goede toevoeging. Bij zilvervliesrijst blijft dat vliesje wel om de korrel zitten, waardoor er meer vitamines, mineralen en vezels in zitten. Dit maakt deze soort voedzamer en verzadigend. 

Basmati- en jasmijnrijst

Ook basmati- en jasmijnrijst zijn lange korrels. Beide soorten hebben een nootachtige smaak. Basmatirijst heeft een fijnere korrel dan witte rijst en past mooi bij Indiase gerechten en kruidige maaltijden. Jasmijnrijst is steviger en wordt veel in Thaise gerechten gebruikt. Dit heeft een subtiele bloemige aroma, waardoor het goed bij pittige recepten past. 

Lees ook: Zo lang kun je rijst bewaren en zo warm je het veilig opnieuw op

Risotto en paella 

De beste risotto maak je met arboriorijst. Dit is een zetmeelrijke variant die goed kookvloeistof op kan nemen. Daarnaast komt er tijdens het koken zetmeel uit de rijst vrij, waardoor je risotto een romige, rijke textuur krijgt. Ga je voor Spaanse paella? Ook daar kun je arborio voor gebruiken, maar het is nog beter om arroz bomba rijst te gebruiken. Deze rijstsoort kan heel veel vloeistof opnemen, zonder dat het de vorm verliest. 

Sushirijst 

Ook voor sushi kun je het beste een rijstsoort kiezen die rijk is aan zetmeel. Daarnaast werken korte korrels het beste, omdat deze goed aan elkaar blijven kleven. 

Rode rijst

Rode rijst is rijk aan vezels en eiwitten en dus heel voedzaam. Heb je lange stevige Himalayarijstkorrels? Die kun je het beste in een salade, rijstschotel of bij vlees serveren. Bhutanese kortere rode rijstkorrels doen het beter in stoofpotjes of als bijgerecht. 

Zwarte rijst

Zoals de naam al doet vermoeden kun je zwarte rijst herkennen aan de zwarte kleur. Dat komt door de hoge concentratie anthocyanen. Zwarte rijst bestaat zowel in kleverige rijst als droge korrels. De smaak van deze rijstsoort is iets intenser, nootachtig en zoeter. Hierdoor past het zowel bij hartige als zoete gerechten. 

Gele rijst

Als laatste is er nog gele rijst. Dit is eigenlijk witte rijst, maar wordt met saffraan of kurkuma geel gemaakt. Door deze bereidingswijze heeft de rijst een extra aromatische, kruidige smaak. Dit past bijvoorbeeld mooi bij Indonesische gerechten.  

Bron | Libelle Lekker, Culinea
Beeld | Getty Images

cover M41

Margriet 41 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot interview met acteur Pierre Bokma, de beste tips om helemaal op te laden, Nelli Cooman over de bijzondere band met haar moeder, zó draag je lang haar na je 50e, de lekkerste appeltaart recepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant