Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Welke kleur eierdooier is het gezondst?

eieren.jpg

Oranje, geel, licht, donkerder; de kleur van eierdooiers kan nogal verschillen. Maar waardoor komt dat? En is een oranje eierdooier gezonder dan een gele? 

Hoewel de kleur van groente en fruit vaak iets zegt over de gezondheidswaarde ervan, zou dat niet opgaan voor eitjes. Toch zegt de kleur van een eierdooier wel íets: we kunnen eraan zien of de kip veel worteltjes of maïs heeft gegeten. Hoe meer bètacaroteen – een vitamine die in maïs en wortels zit – in het kippenvoer heeft gezeten, hoe meer oranje de dooier wordt. Overigens kun je datzelfde effect ook met kunstmatig caroteen bereiken, wat soms aan kippenvoer wordt toegevoegd om de eierdooier een donkere kleur te geven. Dat oogt leuker namelijk.

Opgebruikt door de kip

Hoe meer caroteen een kip binnenkrijgt, hoe meer wij ervan binnenkrijgen, dus hoe gezonder? Nee, zo werkt het niet, aldus Clara Hagen, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (ANEVEI). “Er zit geen opneembare bètacaroteen meer in eieren. Die vitamines heeft de kip allemaal voor zichzelf gebruikt. Het is slechts nog de kleurstof van het caroteen dat de eierdooier de donkere kleur geeft.”

Alle eitjes ‘nagenoeg gelijk’

Volgens Hagen is het zelfs niet zo dat een ei gezonder wordt als een kip gezonder voer krijgt. “Een ei wordt gemaakt door het interne natuurlijke fabriekje van de kip, waardoor de samenstelling ervan redelijk constant is.” Kortom: elk ei, of het nu biologisch is of van een legkip komt, zou nagenoeg dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen bevatten. “Feitelijk net zoals de melk van koeien”, aldus Hagen. “Een kip die zich niet lekker voelt, legt bovendien minder of geen eieren.”

En inderdaad, als we het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) checken, blijkt er niet of nauwelijks verschil tussen de verschillende eieren te bestaan. Al scoort het biologische ei op een aantal fronten nét iets beter.

‘Omega-3 ei wel gezonder’

Ook het Voedingscentrum stelt dat alle soorten eitjes even gezond zijn. Zelfs het Viergranenei of eieren verrijkt met omega-3 zouden niet specialer zijn dan normale eieren. Het dierenwelzijn buiten beschouwing gelaten, voor onze gezondheid zouden we dus eigenlijk geen duurdere eieren hoeven kopen. Of toch wel? Hagen: “Wat de omega-3 eieren betreft ben ik het niet met het Voedingscentrum eens. De onverzadigde vetzuren komen wel in de eieren terecht, wat ze gezonder maakt. Maar voor de rest klopt het wel.”

Trouwens, wat voor kleur het ei zélf heeft – dus wit of bruin – heeft enkel met het ras te maken.

Ook interessant